SUA consideră ''ilegale'' revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud

SUA consideră ''ilegale'' revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a avertizat luni că Statele Unite consideră revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud drept ''ilegale'', relatează AFP.

''Statele Unite apără ideea unei regiuni indo-pacifice libere şi deschise. Astăzi, consolidăm politica SUA într-o zonă vitală şi disputată a acestei regiuni: Marea Chinei de Sud'', a declarat secretarul de stat american, potrivit unui comunicat.

"O spunem clar: pretenţiile Beijingului asupra resurselor off-shore în cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud sunt complet ilegale, la fel şi campania sa de intimidare pentru a le controla", a adăugat Pompeo.

El a amintit că un tribunal al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga a decis în 2016 că Beijingul nu are bază legală să revendice ''drepturi istorice'' în această zonă.

"Decizia tribunalului este definitivă şi este executorie pentru ambele părţi", a concluzionat el. ''Lumea nu va permite Chinei să trateze Marea Chinei de Sud ca imperiul său maritim'', a menţionat şeful diplomaţiei americane.

SUA resping de mult timp revendicările Chinei cu privire la aproape toate insulele şi recifele din Marea Chinei de Sud în faţa ţărilor riverane (Malaezia, Vietnam, Filipine, Sultanatul Brunei). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?