SUA cred că armata ucraineană are „șanse bune” să-și recupereze teritoriile pierdute la începutul invaziei

SUA cred că armata ucraineană are „șanse bune” să-și recupereze teritoriile pierdute la începutul invaziei

SUA estimează că armata ucraineană „are șanse bune” să-și recupereze teritoriile pierdute în primele zile ale invaziei, au declarat sub rezerva anonimatului oficiali ai Departamentului Apărării din SUA, citați de Politico.

SUA cred că HIMARS au avut o contribuție importantă la contraofensiva Ucrainei FOTO SHUTTERSTOCK

Trupele Kievului au reușit să distrugă „majoritatea” podurilor peste Nipru cu ajutorul sistemelor HIMARS și alte arme furnizate Ucrainei pentru a se apăra de agresiunea rusă. Aceste poduri erau esențiale pentru aprovizionarea trupelor aflate pe malul vestic al râului, care în acest moment riscă să fie rupte de restul soldaților din regiune, scrie Politico.

Armata ucraineană pregătește câmpul de luptă pentru contraofensivă țintind infrastructură logistică, posturi de comandă și baze aeriene. Obiectivul acestei etape a contraofensivei este să oprească forțele ruse la râu, forțându-le să predea orașul Herson, au explicat aceștia. În acest moment, traversarea râului ar fi „foarte greu de realizat”, a subliniat unul dintre oficialii americani care au făcut declarații sub anonimat.

Oficialii de la Kiev au anunțat luni începutul operațiunii de eliberare a teritoriilor ocupate de ruși în sudul țării, după săptămâni de contraatacuri asupra localităților din regiunea Herson. Forțele armate ale Ucrainei au susținut că au spart „prima linie de apărare” a Rusiei de lângă orașul Herson. SUA sprijină contraofensiva prin imagini din satelit de pe câmpul de luptă și sfaturi despre cum să valorifice sistemele de arme, a declarat unul dintre oficiali.

Sistemele HIMARS, contribuție importantă în prima fază a contraofensivei

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a refuzat să confirme începutul contraofensivei, apreciind că doar armata ucraineană poate răspunde în această privință. El a subliniat totuși că Kievul efectuează de fapt o contraofensivă "localizată" de mai multe săptămâni.

În special, HIMARS a avut o contribuție importantă la acțiunile ofensive întreprinse de ucraineni înainte de a declanșa o contraofensivă terestră propriu-zisă, a remarcat Kirby.

În combinație cu rachete ghidate de precizie, sistemul a permis Ucrainei să lovească în spatele liniilor rusești, împingând Moscova în poziții defensive, a spus Kirby. SUA au beneficiat de oportunitatea rară de evalua direct capacitatea HIMARS împotriva mijloacelor defensive rusești, a declarat unul dintre oficiali. De altfel , au dezvăluit aceștia, americanii sunt „puțin surprinși" de cât de bine funcționează sistemul și de cât de slabe s-au dovedit capacitățile defensive rusești împotriva atacurilor.

Ucrainenii se descurcă foarte bine în privința a ceea ce fac cu ele și cum le pun la lucru, dar aflăm și că sunt capabile să treacă peste multe dintre sistemele aeriene rusești”, a spus oficialul.

Faptul că trupele ruse au fost forțate să răspundă la amenințarea unei contraofensive „din perspectivă strategică a afectat deja capacitatea militară rusă în interiorul Ucrainei, a explicat Kirby.

Contraofensiva a început

Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii", a transmis preşedinţia ucraineană, anunțând marţi că se dau „lupte intense" în „aproape întreaga" regiune Herson, din sudul ţării, ocupată de forţele ruse.

Consilierul prezidențial Oleksii Arestovici spus că contraofensiva începută luni de forțele ucrainene în vederea eliberării teritoriilor ocupate din Herson va fi „o operațiune planificată și lentă, având scopul de a măcina inamicul”.

Astăzi a început partea activă a eliberării sudului de invadatorii ruși.

Aceasta este o operațiune planificată și lentă, având scopul de a măcina inamicul, salvând în același timp viețile militarilor și civililor noștri.

Desigur, mulți și-ar dori o ofensivă la scară largă cu știri despre capturarea de către armata noastră a unei așezări într-o oră. Dar nu ne luptăm așa. Da, fondurile sunt limitate.

Nu luptăm pentru spectacol și fraze pompoase ca un inamic. Luptăm pentru o cauză. Iar asta cere timp și efort. Prin urmare, aveți răbdare. Procesul nu va fi unul fulger, însă la final steagul ucrainean va flutura în toate așezările din Ucraina”, a scris Arestovici pe contul său de Telegram

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…