SUA: Curtea Supremă respinge o cerere a lui Trump privindu-i pe tinerii imigranţi ''Dreamers''

Curtea Supremă americană a respins luni cererea administraţiei Trump de a decide imediat cu privire la programul instituit în 2012, în mandatul preşedintelui Barack Obama, prin care circa 700.000 de tineri imigranţi intraţi ilegal în ţară sunt protejaţi de a fi expulzaţi din Statele Unite, transmite AFP.

În situaţia în care Congresul nu ajunge rapid la un compromis pe această temă, situaţia aşa-numitor 'Dreamers', care au primit de la administraţia precedentă dreptul de a studia şi munci în SUA, va rămâne incertă mai multe luni, până când justiţia se va pronunţa definitiv.

Programul, cunoscut sub acronimul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), a fost abrogat de preşedintele Trump, care a dat Congresului termen până la 5 martie pentru a rezolva definitiv problema. Un judecător federal a suspendat însă hotărârea administraţiei.

Într-o decizie foarte aşteptată cu privire la un subiect cu potenţial exploziv, Curtea Supremă a refuzat să se sesizeze în acest stadiu, aşa cum cerea preşedintele, motivând că revine mai întâi unei curţi de apel să se pronunţe.

Casa Albă a reacţionat, reafirmându-şi convingerea că programul DACA este ''ilegal'' şi solicitând o decizie rapidă.

În ce-i priveşte, democraţii au salutat anunţul Curţii Supreme, care ''dă puţin mai mult timp'' Congresului, dar au subliniat urgenţa găsirii unei soluţii politice în acest dosar.

Programul DACA se află în centrul unei dispute între preşedintele republican şi congresmenii democraţi. Trump a propus o soluţie pentru tinerii ''Dreamers'' în schimbul acordării de către Congres a fondurilor necesare pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexic, una dintre promisiunile sale din campanie. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

2 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

3 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Marilena Bogheanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video