SUA: Curtea Supremă restabileşte pedeapsa capitală pentru Dzhokhar Tsarnaev, unul din autorii atentatului de la Boston

SUA: Curtea Supremă restabileşte pedeapsa capitală pentru Dzhokhar Tsarnaev, unul din autorii atentatului de la Boston

Curtea Supremă a Statelor Unite a restabilit vineri sentinţa capitală împotriva lui Dzhokhar Tsarnaev, unul din fraţii autori ai atentatului din timpul maratonului de la Boston din 15 aprilie 2013, transmite Reuters.

Într-o decizie adoptată cu 6 voturi (ale judecătorilor conservatori) pentru şi 3 (ale judecătorilor liberali) împotrivă, Curtea a validat recursul depus de Departamentul Justiţiei faţă de hotărârea din 2020 a unei instanţe inferioare care menţinuse condamnarea lui Tsarnaev, dar respinsese sentinţa capitală împotriva sa, considerând că inculpatului îi fusese încălcat dreptul la un proces corect, prevăzut de Al Şaselea Amendament al Constituţiei.

'Dzhokhar Tsarnaev a comis crime atroce. Al Şaselea Amendament, cu toate acestea, i-a garantat un proces corect în faţa unui juriu imparţial. A primit unul', a scris judecătorul conservator Clarence Thomas în decizie.

În campania prezidenţială, Joe Biden a promis că va lucra la adoptarea unei legi în Congres care să elimine la nivel federal condamnarea la moarte şi va crea stimulente pentru ca statele să renunţe la rândul lor la pedeapsa capitală, transformând-o în pedepse cu închisoare pe viaţă, fără posibilitate de eliberare condiţionată.

Însă administraţia sa a ales anul trecut să continue recursul înaintat de Departamentul Justiţiei în mandatul preşedintelui Donald Trump pentru a menţine pedeapsa capitală împotriva lui Tsarnaev.

Dzhokhar Tsarnaev şi fratele său Tamerlan au fost autorii atentatului din timpul maratonului de la Boston din 2013, în care au murit trei persoane şi peste 260 au fost rănite. Fratele mai mare, Tamerlan, prezentat drept creierul atentatelor, a fost ucis în timpul unei confruntări cu poliţia, în noaptea de 18 spre 19 aprilie 2013.

Avocaţii lui Dzhokhar, care avea 19 ani în 2013, au arătat că acesta a jucat un rol secundar în atentatul comis de fratele său Tamerlan, pe care l-au descris ca o 'figură autoritară' cu 'convingeri extremiste islamiste violente'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”