SUA: Curtea Supremă se opune intenţiei administraţiei de a include o întrebare despre naţionalitate la recensământ

SUA: Curtea Supremă se opune intenţiei administraţiei de a include o întrebare despre naţionalitate la recensământ

Curtea Supremă americană a interzis joi introducerea unei întrebări privind naţionalitatea în formularul recensământului ce va avea loc în 2020, transmite AFP.

Decizia Curţii, cu importante mize economice şi politice, îi dă o lovitură preşedintelui Donald Trump, care s-a implicat de mai multe ori în acest dosar.

'Puteţi să vă imaginaţi un recensământ în care nu aţi avea dreptul să spuneţi dacă cineva este american sau nu?', 'ar fi absolut ridicol', a declarat Trump la mijlocul lunii iunie.

Judecătorii au stabilit că argumentele avansate de administraţie nu sunt valide.

Decizia Curţii Supreme a fost luată înainte ca procesul de tipărire a formularelor pentru recensământ să înceapă în această vară.

În funcţie de rezultatele recensământului, care, conform Constituţiei, are loc în mod obligatoriu din zece în zece ani, sunt acordate 675 miliarde de dolari în subvenţii federale şi numărul de mandate ce revine fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor a Congresului federal.

Potrivit experţilor, includerea unei întrebări privind naţionalitatea ar fi determinat între 1,6 şi 6,5 milioane de imigranţi, în special hispanici, să mintă ori să refuze să răspundă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?