SUA: Deb Haaland, prima persoană amerindiană la şefia Departamentului de Interne

SUA: Deb Haaland, prima persoană amerindiană la şefia Departamentului de Interne

Parlamentara Deb Haaland a primit luni unda verde din partea Senatului SUA pentru a intra în cabinetul Joe Biden, devenind astfel primul american nativ care a ajuns ministru în Statele Unite, notează AFP.

La 60 de ani, ea a fost confirmată cu 51 de voturi pentru şi 40 contra în funcţia de secretar al Internelor, un vast departament care gestionează printre altele resurse naturale imense ale terenurilor federale (circa o cincime din suprafaţa ţării), precum rezervaţiile amerindiene.

Deb Haaland aparţine tribului Laguna Pueblo instalat în New Mexico. Ea a marcat deja istoria SUA devenind în 2018 una din primele două femei native americane care au fost alese în Congres.

"Confirmarea lui Deb Haaland reprezintă un pas uriaş în alcătuirea unui guvern care să reflecte toată bogăţia şi diversitatea acestei ţări, deoarece nativii americani au fost neglijaţi prea mult timp", a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, înainte de vot.

"Prin numirea lui Deb Haland în fruntea Departamentului de Interne, resetăm la zero relaţia dintre guvernul federal şi naţiunile autohtone pentru a regăsi cooperarea, respectul reciproc şi încrederea", a spus el.

Candidatura ei a fost sprijinită printr-o petiţie semnată de peste 120 de reprezentanţi tribali care l-au îndemnat pe Joe Biden "să facă istorie" prin numirea ei în acest post.

Mama celibatară, care a învins alcoolismul şi a fost nevoită pentru o vreme să recurgă la ajutoare alimentare guvernamentale, a făcut parte din valul de femei candidate la Congres pentru a se opune politicilor fostului preşedinte Donald Trump.

Înaintea lui Deb Haaland, un singur alt amerindian a făcut parte din guvernul american: Charles Curtis, vicepreşedinte al lui Herbert Hoover între 1929 şi 1933. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

2 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

3 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord

4 Așa o fi?

5 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea