SUA: Decana de vârstă a Curţii Supreme, externată din spital după un episod de febră

SUA: Decana de vârstă a Curţii Supreme, externată din spital după un episod de febră

Judecătoarea progresistă a Curţii Supreme a SUA Ruth Bader Ginsburg a ieşit duminică din spitalul din Baltimore unde a fost internată vinerea trecută cu febră şi frisoane, relatează luni AFP şi dpa.

Magistrata în vârstă de 86 de ani este acasă şi se simte bine, a asigurat duminică o purtătoare de cuvânt a Curţii Supreme, citat de presă.

Problemele de sănătate ale judecătoarei au generat în ultimul timp speculaţii privind o eventuală retragere a acesteia din funcţie, ceea ce i-ar permite preşedintelui Donald Trump să numească încă un judecător conservator la cea mai înaltă instanţă federală a SUA. Toamna trecută, ea a suferit o fractură de coaste, iar în august a.c. a făcut tratament pentru cancer pancreatic.

Trump a numit până acum doi judecători cunoscuţi pentru poziţia lor conservatoare, Neil Gorsuch şi Brett Kavanaugh, înclinând astfel către dreapta echilibrul de forţe în rândul celor nouă magistraţi ai Curţii Supreme, dintre care patru, inclusiv Ruth Bader Ginsburg, sunt consideraţi progresişti.

Democraţii se tem că, dacă Ginsburg se va retrage din motive de sănătate, venirea unui nou judecător ales de Trump va consolida orientarea conservatoare a Curţii.

Numirile la Curtea Supremă a Statelor Unite se fac pe viaţă, iar Ginsburg - numită în 1993 de fostul preşedinte Bill Clinton şi cunoscută apărătoare a drepturilor femeilor - a afirmat în repetate rânduri că nu intenţionează să se retragă decât dacă va considera că nu mai este în măsură să lucreze. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

3 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”