SUA: Desemnarea Elainei McCusker într-o funcţie importantă la Pentagon, retrasă de Donald Trump

SUA: Desemnarea Elainei McCusker într-o funcţie importantă la Pentagon, retrasă de Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a retras luni desemnarea Elainei McCusker în postul de subsecretar al apărării în urma relatărilor din presă conform cărora ea a pus sub semnul întrebării suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina, un element esenţial în ancheta care a dus la declanşarea procedurii de destituire (impeachment) a liderului de la Casa Albă, transmite Reuters.

Retragerea nominalizării făcute în luna noiembrie a fosta anunţată de Casa Albă într-o declaraţie.

Decizia, luată în urma eliberării din funcţii a mai multor demnitari care au depus mărturie în timpul procedurii de destituire, a fost criticată de senatorul democrat Jack Reed, membru al Comitetului militar al Senatului SUA.

''Încetarea nominalizării sale este o pagubă colaterală a preşedintelui, care se descotoroseşte de profesioniştii din domeniul securităţii naţionale implicaţi în ancheta privind destituirea'', a subliniat Reed într-o declaraţie.

La începutul lunii februarie, preşedintele Donald Trump a fost achitat în Senat, la încheierea procesului său istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleşilor republicani, cu excepţia unuia, şi fără niciun vot democrat. Un număr de 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe preşedintele american nevinovat de abuz de putere şi 53 de acuzaţia de obstrucţionare a bunei funcţionări a Congresului, acuzaţii ce fuseseră adoptate pe 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

Partidul Democrat a susţinut că Donald Trump a comis un abuz de putere anul trecut, când a folosit blocarea unor ajutoare militare pentru Ucraina ca mijloc de presiune, iar ulterior a refuzat să prezinte Congresului documente şi le-a interzis unor oficiali din administraţie să depună mărturie, chiar şi după citaţii din partea Camerei Reprezentanţilor.

Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...