SUA: Doi senatori cer lămuriri privind smartphone-ul nesecurizat folosit de președintele Donald Trump

SUA: Doi senatori cer lămuriri privind smartphone-ul nesecurizat folosit de președintele Donald Trump

Doi senatori democrați din Statele Unite au cerut precizări cu privire la securizarea telefonului mobil al președintelui Donald Trump, avertizând că șeful statului ar putea compromite securitatea țării dacă utilizează în continuare vechiul său smartphone așa cum s-a afirmat, scrie marți AFP.

''A primit Donald Trump un smartphone securizat și criptat pentru uz personal la data de 20 ianuarie sau înainte de această dată? Și dacă da, îl utilizează?'', a scris luni pe Twitter senatorul democrat Tom Carper.

Tom Carper și o altă colegă democrată, Claire McCaskill, au făcut luni publică o scrisoare adresată administrației Trump, în care cer clarificări cu privire la securitatea telefonului Android al președintelui, care ar putea fi vechi de câțiva ani și pe care el își folosește cu entuziasm să scrie mesaje pe Twitter.

''Dacă este într-adevăr important pentru președinte să poată comunica pe cale electronică, atunci este la fel de important ca el să facă acest lucru într-o manieră sigură și care să asigure și protecția arhivelor prezidențiale'', au scris cei doi senatori în această scrisoare care este datată 9 februarie și adresată secretarului apărării, James Mattis, secretarului pentru securitate internă, John Kelly, și directorul Agenției Naționale de Securitate (NSA), Michael Rogers.

''Posibilitatea de a compromite un smartphone folosit de un oficial guvernamental de rang înalt, așa cum este președintele Statelor Unite, reprezintă un risc major la adresa securității naționale'', continuă cei doi membri ai Congresului.

Donald Trump a făcut din imprudența prezumată a rivalei sale democrate Hillary Clinton în materie de comunicații un punct central al campaniei prezidențiale. FBI a recomandat în cele din urmă să nu o pună sub acuzare pe Hillary Clinton pentru că a utilizat un server privat atunci când era secretar de stat, dar a acuzat-o că a dat dovadă de "neglijență extremă".

Cotidianul american New York Times a relatat luna trecută că Donald Trump a continuat să folosească telefonul său personal chiar dacă după învestirea în funcția de președinte a primit unul securizat.

Expertul în securitate cibernetică Graham Cluley a declarat marți că ''probabil smartphone-ul lui Trump este cel mai râvnit de hackeri și ar putea ajunge în topul țintelor agențiilor de spionaj din lumea întreagă''.

Un alt specialist, Nicholas Weaver, de la International Computer Science Institute, a avertizat luna trecută că ''folosirea în continuare de către Donald Trump a dispozitivului său Android nesecurizat cu multe riscuri asociate ar putea provoca o reală panică''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria