SUA: Donald Trump, apărat cu însufleţire de ministrul justiţiei înaintea publicării raportului Mueller

SUA: Donald Trump, apărat cu însufleţire de ministrul justiţiei înaintea publicării raportului Mueller

Ministrul american al Justiţiei, William Barr, i-a oferit joi o apărare însufleţită preşedintelui Donald Trump înaintea publicării raportului anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller în ce priveşte rolul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, subliniind că nu a existat nicio complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Moscova, notează Reuters.

Barr, care a fost numit în funcţie de Donald Trump, a susţinut o conferinţă de presă la Departamentul Justiţiei, încercând, după cum l-au acuzat democraţii, să dea tonul comentariilor publice înainte ca alţii să aibă ocazia de a trage propriile concluzii.

'Preşedintele Trump s-a confruntat cu o situaţie fără precedent. Când a preluat funcţia şi a încercat să-şi exercite responsabilităţile de preşedinte, agenţi federali şi procurori i-au cercetat comportamentul înainte şi după ce a preluat mandatul, precum şi comportamentul unora dintre asociaţii săi', a arătat Barr.

'În acelaşi timp, au existat speculaţii neîncetate în media despre culpabilitatea personală a preşedintelui. Cu toate acestea, aşa cum el a spus de la început, nu a existat în realitate nicio complicitate', a subliniat ministrul justiţiei, una din cele câteva persoane care au văzut raportul.

În conferinţă, Barr a afirmat că în raport sunt detaliate 'zece episoade' în care este implicat Trump şi 'sunt discutate potenţiale teorii juridice pentru conectarea acestor acţiuni de elemente ale unei infracţiuni de obstrucţionare'. El a concluzionat însă că Trump nu se face vinovat de o astfel de infracţiune.

Publicarea raportului, din care porţiuni au fost cenzurate de Barr pentru a proteja informaţii sensibile, va declanşa, cu siguranţă, o luptă politică în Congres şi în campania prezidenţială pentru 2020, în care Trump va încerca să obţină un nou mandat într-o ţară profund divizată.

La câteva momente după ce William Barr şi-a încheiat conferinţa de presă, Trump a postat pe Twitter o poză cu el însuşi, înconjurat de ceaţă, şi cuvintele : 'Nicio complicitate. Nicio obstrucţie. Pentru hateri şi democraţii radicali de stânga - JOCUL S-A SFÂRŞIT.'

Barr a mai spus că avocaţilor personali ai lui Trump 'li s-a dat ocazia să citească versiunea finală a raportului editat înaintea de publicarea lui', o dezvăluire care îi va înfuria, cu siguranţă, pe democraţi.

'Guvernul rus a încercat să intervină în procesul nostru electoral, dar, mulţumită anchetei aprofundate a procurorului special, ştim acum că agenţi ruşi care au comis aceste fapte nu au avut cooperarea preşedintelui Trump sau a campaniei Trump', a precizat Wiliam Barr.

Procurorul special Rober Mueller i-a înmânat lui Barr raportul pe 22 martie. Două zile mai târziu, acesta a declarat Congresului că ancheta nu a stabilit că echipa de campanie a lui Trump s-a implicat într-o conspiraţie de natură penală cu Rusia, dar că Mueller nu l-a exonerat pe Trump de obstrucţionarea justiţiei.

Perspectiva ca democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, să declanşeze procedura de 'impeachment' împotriva preşedintelui s-a redus odată cu publicarea concluziilor iniţiale ale raportului luna trecută. Detalii din raport le-ar putea oferi unor democraţi 'muniţie' pentru a încerca inculparea preşedintelui, dar este improbabil ca tentativa să aibă succes, dat fiind controlul deţinut de republicani în Senat, camera căreia i-ar reveni decizia cu privire la soarta preşedintelui.

'Aceasta este concluzia esenţială. După aproape doi ani de anchetă, mii de citaţii, sute de mandate de aducere şi audieri de martori, procurorul special a confirmat că guvernul rus a sponsorizat eforturi de interferenţă ilegală în alegerile prezidenţiale din 2016, dar nu a descoperit că echipa de campanie a lui Trump sau alţi americani au fost complici la aceste eforturi', a conchis Barr.

Exemplare ale raportului vor fi înaintate Congresului între orele 15.00-16.00 GMT, a declarat un oficial din Departementul Justiţiei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…