SUA: Donald Trump cere Curţii Supreme să-i protejeze declaraţiile de impozitare

SUA: Donald Trump cere Curţii Supreme să-i protejeze declaraţiile de impozitare

Preşedintele american Donald Trump a cerut joi Curţii Supreme să împiedice un procuror să intre în posesia declaraţiilor sale de impozitare, argumentând că deţine imunitate totală atâta timp cât se află la Casa Albă, relatează AFP.

Acest dosar este considerat un test crucial pentru separarea puterilor în stat şi dacă cea mai înaltă instanţă a ţării - unde judecătorii conservatori sunt acum majoritari - se va sesiza în acest dosar decizia sa va fi analizată cu multă atenţie.

Fostul om de afaceri newyorkez este primul preşedinte american după Richard Nixon care refuză să-şi facă publică situaţia fiscală.

Procurorul din Manhattan Cyrus Vance i-a cerut opt ani (2011-2018) de declaraţii de impozitare lui Donald Trump, în cadrul unei anchete privind plăţile efectuate actriţei de filme porno Stormy Daniels pentru a-i cumpăra tăcerea privind o presupusă legătură cu preşedintele american.

Săptămâna trecută, o Curte de apel federală a confirmat că firma de contabilitate Mazars, care se ocupă de afacerile fiscale ale lui Trump, nu are niciun motiv să nu predea aceste documente justiţiei.

Argumentele avocaţilor preşedintelui sunt, pe de altă parte, că el beneficiază de imunitate împotriva oricărei urmăriri penale, dar şi împotriva oricărei anchete.

"Pentru prima dată în istoria ţării noastre, un procuror local sau al unui stat a lansat o anchetă penală vizându-l pe preşedintele SUA şi l-a supus unei anchete coercitive", a scris avocatul său Jay Sekulow, citat de media americane.

"Cereri cu motivaţie politică precum acestea sunt ilustrarea perfectă a motivului pentru care un preşedinte în exerciţiu ar trebui să beneficieze de o imunitate totală în raport cu orice proces penal", a adăugat el.

În cadrul unei audieri privind acest dosar de pe 23 octombrie, unul din avocaţii lui Trump a spus în faţa judecătorilor că Donald Trump ar beneficia de imunitate chiar dacă ar lua decizia de a trage asupra cuiva pe stradă. O decizie imediat contestată de jurişti şi criticată dur de democraţi.

Pe lângă acţiunea procurorului Cyrus Vance, Trump se confruntă şi cu alte demersuri similare ale unor aleşi democraţi, atât la Washington, cât şi în statul New York.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?