SUA: Donald Trump îl desemnează pe Ryan Zinke în funcția de ministru de interne

SUA: Donald Trump îl desemnează pe Ryan Zinke în funcția de ministru de interne

Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a desemnat marți pe deputatul republican Ryan Zinke, fost comandant în trupele SEAL, în funcția de ministru de interne în viitoarea administrație de la Washington, transmite Reuters.

Zinke (55 de ani) ar urma să conducă Departamentul Internelor, ce are peste 70.000 de angajați în întreaga țară și supraveghează peste 20% din teritoriul federal, printre care parcurile naționale Yellowstone și Yosemite.

Desemnarea lui Ryan Zinke este oarecum surprinzătoare, întrucât mai mulți oficiali ai Partidului Republican ar fi vrut ca el să candideze la alegerile din 2018 împotriva lui Jon Tester, senator democrat de Montana.

Zinke este un susținător al menținerii terenurilor publice sub proprietate federală, subiect care a dus la divergențe cu unii politicieni republicani care sunt mai favorabili privatizării sau plasării terenurilor respective sub control statal.

Nu este clar deocamdată dacă Ryan Zinke va fi de acord cu sporirea suprafeței terenurilor federale pe care se vor putea face forări sau exploatări miniere, lucru promis de Donald Trump în timpul campaniei electorale.

''Congresmanul Zinke este un susținător puternic al independenței energetice a Americii și sprijină politica de extindere a surselor energetice, printre care energia regenerabilă, combustibili fosili și surse alternative'', a declarat Jason Miller, purtătorul de cuvânt al președintelui ales al SUA, înaintea unei întâlniri Zinke — Trump desfășurate luni la Trump Tower din New York.

Ryan Zinke, membru al subcomisiei pentru resurse naturale a Camerei Reprezentanților, se opune transferului de terenuri publice către autoritățile statale din SUA, o poziție susținută de Trump. Acesta a declarat că nu crede că terenurile publice trebuie să fie transferate statelor din componența SUA și că ele ar trebui să fie protejate.

Printre atribuțiile Departamentului Internelor se află supervizarea Biroului Afacerilor Indiene și gestionarea politicii față de triburi.

În timpul administrației Obama, acest departament a jucat un rol important în eforturile de reducere a efectelor schimbărilor climatice prin limitarea dezvoltării combustibililor fosili în unele zone.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...