SUA: Donald Trump le sugerează republicanilor să apeleze la 'opțiunea nucleară' pentru a-și vota legile în Congres

SUA: Donald Trump le sugerează republicanilor să apeleze la 'opțiunea nucleară' pentru a-și vota legile în Congres

Președintele american Donald Trump a intervenit marți, prin intermediul rețelei de socializare Twitter, în dezbaterea bugetară din Congres și a propus schimbarea regulilor astfel încât republicanii să-și poată trece legile fără a mai avea nevoie de susținerea unor congresmeni democrați, el sugerând inclusiv închiderea administrației centrale în septembrie pentru a forța sistemul să se pună în mișcare, relatează agențiile AFP și Reuters.

Reacția sa survine după compromisul obținut în Congres, care permite continuarea activității administrației federale și lasă un răgaz pentru adoptarea unei legislații care să acopere tot anul fiscal, până la 30 septembrie, compromis care însă blochează unele dintre prioritățile lui Trump și îl împiedică cel puțin pentru moment să înceapă construcția zidului la granița cu Mexicul.

Întrucât pentru trecerea legislației privind bugetul este nevoie de o majoritate de 60 voturi în Senat (din 100), iar republicanii au numai 52 de mandate, ei au fost nevoiți să ajungă la un acord cu democrații, situație pe care Trump nu o mai agreează.

Prin urmare, el a sugerat fie schimbarea regulii privind această majoritate, adică așa-numita 'opțiune nucleară' la care Partidul Republican a apelat și pentru legislația privind numirea judecătorilor la Curtea Supremă, fie ca republicanii să se mobilizeze pentru a obține mai multe mandate în Congres la alegerile de anul viitor.

'Motivul pentru care a fost negociat un plan între republicani și democrați este că în Senat avem nevoie de 60 de voturi, care nu sunt acolo! Ori alegem mai mulți senatori republicani în 2018, ori schimbăm regulile pentru (o majoritate de) 51%', a scris Trump pe Twitter. El sugerat în același mesaj că ar fi dispus să accepte să lase guvernul fără fonduri către sfârșitul anului, dacă în Congres nu va fi adoptată legislația bugetară dorită de administrația sa.

'Țara noastră are nevoie de o bună 'închidere' în septembrie pentru a face ordine', a apreciat Trump în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...