SUA: Donald Trump neagă afirmaţiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

SUA: Donald Trump neagă afirmaţiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

Donald Trump a negat luni că a condiţionat acordarea unui ajutor militar Ucrainei, chestiune aflată în centrul procedurii de destituire a sa din Congres, de anchete asupra rivalilor săi politici, cum afirmă într-un manuscris fostul său consilier pentru securitate naţională John Bolton, relatează AFP.

"Nu i-am spus niciodată lui John Bolton că ajutorul pentru Ucraina era legat de anchete asupra democraţilor, printre care şi cei doi Biden", a scris pe Twitter preşedintele american, referindu-se la fostul vicepreşedinte Joe Biden, în prezent candidat pentru învestitura democrată, şi la fiul său, omul de afaceri Hunter Biden.

"De altfel nu s-a plâns de acest lucru la momentul demiterii sale foarte mediatizate", a insistat el, acuzându-l pe fostul său consilier, demis din funcţie în septembrie anul trecut, că încearcă "să vândă o carte".

Bazându-se pe manuscrisul acestei cărţi încă nepublicate, New York Times scrie că Donald Trump i-a mărturisit lui John Bolton refuzul său de a vărsa un ajutor militar de 391 de milioane de dolari Ucrainei, în conflict cu Rusia, atâta timp cât Kievul nu va lansa o anchetă asupra democratului Joe Biden şi a fiului său Hunter, fost angajat al unui grup ucrainean din domeniul gazelor naturale.

Democraţii au reacţionat rapid la acest articol din cotidianul american pentru a cere ca Bolton şi alte persoane care ocupă sau au ocupat posturi importante în cadrul administraţiei Trump, printre care şeful de cabinet al preşedintelui Mick Mulvaney, să fie convocaţi pentru a depune mărturie la procesul de impeachment al miliardarului, care se desfăşoară în prezent în Senat.

Camera Reprezentanţilor, care se află în mâinile democraţilor, l-a pus pe miliardarul republican sub acuzare pe 18 decembrie pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Însă destituirea sa pare improbabilă la finalul procesului său, fiind necesare două treimi dintre voturi într-un Senat controlat de republicani, care deţin 53 de locuri din 100.

Avocaţii lui Donald Trump afirmă că nu s-au pus condiţii pentru vărsarea ajutorului către Ucraina, argumentând că îngheţarea sa a fost independentă de solicitările privind o anchetă asupra celor doi Biden. Însă manuscrisul lui John Bolton, care a anunţat deja că este gata să depună mărturie în faţa Senatului dacă va fi convocat, contrazice această apărare.

Parlamentarul democrat Adam Schiff, care conduce acuzarea în procesul de impeachment, a subliniat pe Twitter că preşedintele a "blocat" cererile opoziţiei ca fostul său consilier pentru securitate naţională să depună mărturie.

"Acum vedem motivul: Bolton contrazice direct miezul apărării preşedintelui", a spus el.

În opinia preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, refuzul republicanilor de a-l audia pe John Bolton sau alţi martori este "de acum încolo şi mai puţin justificabil".

"Alegerea este clară: Constituţia noastră sau o disimulare", a adăugat ea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski