SUA: Elizabeth Warren, candidată la nominalizarea democrată, propune ştergerea a miliarde de dolari din datoriile studenţeşti

SUA: Elizabeth Warren, candidată la nominalizarea democrată, propune ştergerea a miliarde de dolari din datoriile studenţeşti

Senatoarea americană Elizabeth Warren, care speră să câştige alegerile primare din Partidul Democrat pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 2020, a propus ştergerea a miliarde de dolari din datoriile contractate pentru plata facultăţii şi creşterea numărului de locuri fără taxă în învăţământul superior de stat, relatează luni agenţia Reuters.

Într-o postare pe platforma Medium, senatoarea democrată susţine ştergerea a 50.000 de dolari din creditele de studii pentru studenţii proveniţi din familii cu venituri totale anuale sub 100.000 de dolari, măsură de care ar putea beneficia, potrivit ei, 42 de milioane de americani. Ea mai propune o ştergere parţială a datoriilor şi în cazul celor cu venituri între 100.000 şi 250.000 de dolari pe an.

Senatoarea, care pledează de mai mult timp în Congres pentru astfel de măsuri, a evocat o "criză" a datoriilor studenţeşti şi a subliniat că propunerile sale pot contribui la reducerea decalajelor care se înregistrează în SUA atât în plan rasial, cât şi al veniturilor. Ea s-a pronunţat totodată pentru gratuitatea tuturor colegiilor publice de doi şi patru ani.

Anticipând că republicanii vor critica astfel de măsuri ca fiind prea costisitoare, Warren a explicat că ele ar putea fi finanţate printr-o "taxă pentru ultra-milionari" de 2% percepută familiilor cu venituri de la 50 de milioane de dolari pe an în sus.

Educaţia este una din temele de campanie în care Elizabeth Warren încearcă să se remarce între cei peste 20 de rivali lansaţi în cursa pentru nominalizarea democrată. Şi alţi candidaţi democraţi au făcut propuneri în acest sens, senatoarea Kamala Harris prezentând luna trecută un plan privind alocarea a 315 miliarde de dolari de la bugetul federal, pe o perioadă de 10 ani, pentru a majora salariile medii ale cadrelor didactice cu 13.500 de dolari, sau 23%, notează Reuters. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria