SUA: Familiile personalului diplomatic, somate să părăsească RD Congo (Departamentul de Stat)

Statele Unite au ordonat familiilor personalului diplomatic american în post în Republica Democrată Congo să părăsească țara din cauza recrudescenței violențelor, a anunțat joi seară Departamentul de Stat, informează AFP.

"Riscul de tulburări civile este ridicat la Kinshasa și alte orașe mari", estimează Departamentul de Stat într-un comunicat.

"Având în vedere deteriorarea situației de securitate, membrii familiilor personalului guvernamental american au primit ordinul să părăsească țara începând din 29 septembrie", precizează textul.

"La 19 și 20 septembrie, incidente violente legate de procesul electoral au avut loc între forțele de ordine și manifestanți, făcând morți și pagube", amintește ministerul.

"Infrastructura de transport foarte săracă în țară și condițiile de securitate precare împiedică Ambasada SUA să ofere servicii consulare în altă parte decât în Kinshasa", capitala Republicii Democrate Congo, subliniază Departamentul de Stat.

Miercuri, Trezoreria SUA a decis să înghețe posibile active a doi generali ai armatei și poliției RDC pentru rolul lor în reprimarea "libertății și drepturilor politice ale poporului congolez" și obstrucționarea procesului democratic în țară.

Cea mai nouă explozie de violență în RDC, făcând 49 de morți potrivit ONU, este legată de amânarea alegerilor prezidențiale care urmau să aibă loc în acest an.

Constituția interzice președintelui RDC Joseph Kabila, la putere din 2001, să se prezinte din nou la finalul mandatului său pe 20 decembrie, dar șeful statului nu dă semne că ar vrea să-și părăsească postul, în timp ce scrutinul prezidențial pare acum imposibil de organizat la timp, notează France Presse.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

2 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

3 Curvăsăria îngroapă România! Fosta „chinezului” din Guvernul PSD, dată afară din directoratul Transelectrica d…

4 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

5 BREAKING / Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizie a CCR! Judecătorul raportor, Daniel Mo…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări