SUA: Favoritul alegerilor primare democrate, Joe Biden, combativ într-o dezbatere cu contracandidaţii săi

SUA: Favoritul alegerilor primare democrate, Joe Biden, combativ într-o dezbatere cu contracandidaţii săi

Favoritul alegerilor primare democrate, Joe Biden, s-a arătat ofensiv joi în cadrul unei dezbateri televizate, atacându-şi principalii rivali, senatorii Elizabeth Warren şi Bernie Sanders, fără a se lăsa destabilizat de atacurile candidaţilor mai puţin importanţi, relatează AFP.

După o vară marcată de erori şi de afirmaţii confuze care au ridicat dubii în legătură cu forma sa, Joe Biden, în vârstă de 76 de ani, şi-a apărat poziţiile de centru timp de aproape trei ore.

Criticând deschiderea principalilor săi doi rivali progresişti, el a spus despre proiectul lor de acoperire medicală universală că este prea puţin realist şi a apărat propriul plan de îmbunătăţire a sistemului de asigurări de sănătate: "Pot să explic cum să îl finanţez, cum să îl pun în aplicare şi de ce este mai bun".

La ieşirea din platou, veteranul politicii american s-a lăudat, într-o postare pe Twitter, că a "demonstrat de ce sunt principalul candidat care poate (...) produce rezultate tangibile pentru familiile muncitorilor".

Fostul vicepreşedinte din timpul lui Barack Obama a revendicat de asemenea, de mai multe ori, legăturile sale cu primul preşedinte de culoare al SUA, care este încă foarte popular în rândul electoratului democrat.

În ciuda paşilor săi falşi, Jode Biden rămâne ferm pe prima poziţie în sondaje (26,8% conform site-ului RealClearPolitics). Popular în bazinele muncitoreşti şi printre persoanele de culoare, el beneficiază de o imagine de moderat capabil să îl învingă pe Donald Trump în 2020.

Într-un moment remarcat, un candidat cotat cu doar 1% în sondaje, a părut să pună la îndoială capacităţile lui Joe Biden. "Aţi uitat deja ce aţi spus în urmă cu două minute?", a declarat Julian Castro, fost ministru în timpul lui Obama, atrăgându-şi huiduieli în public.

Aflaţi în sondaje în spatele lui Biden, Bernie Sanders (17,3%) şi Elizabeth Warren, (16,8%) au păstrat un front unit în timpul acestei dezbateri, care a avut loc la Houston, în Texas.

Sanders, senator independent în vârstă de 78 de ani, l-a atacat de mai multe ori pe favorit, în special în legătură cu sprijinul său pentru intervenţia americană din Irak.

Stea în ascensiune a alegerilor primare, Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani, a evitat să îşi atace rivalii, păstrându-şi strategia care i-a reuşit până acum.

Fără surprize, ea şi prezentat programul deja dezvăluit, foarte de stânga, susţinut de mărturii personale. "Ştiu ce este stricat, ştiu cum să repar şi mă voi lupta pentru a o face", a adăugat ea.

După mai multe atacuri armate sângeroase care au avut loc în această vară, dintre care două în Texas, chestiunea legată de armele de foc a prilejuit momente puternice. Beto O'Rourke, membru al Camerei Reprezentanţilor, originar din acest stat, a pledat pentru confiscarea armelor de atac, într-o ţară unde deţinerea de arme creează diviziuni puternice. "Bineînţeles că vom lua armele AR-15, AK-47", a spus sub aplauze zgomotoase.

Cu cinci luni înainte de primele voturi în cadrul alegerilor primare democrate, în Iowa, această dezbatere televizată a marcat accelerarea campaniei. Douăzeci de candidaţi sunt în cursă, un record.

Pentru candidaţii mici, această dezbatere a însemnat o importantă ocazie de a se face remarcaţi şi de a-şi atrage finanţările indispensabile pentru a-şi continua campania.

După ce s-a făcut remarcată în faţa lui Biden în iunie, senatoarea Kamala Harris a căzut din nou în sondaje (6,5%).

Completează lista tânărul primar din South Bend, Pete Buttigieg (4,8%), omul de afaceri şi singurul neprofesionist al politicii de pe scenă Andrew Yang (3%), Beto O'Rourke (2,8%), senatorul Cory Booker (2,3%), senatoarea Amy Klobuchar (1,2%) şi Julian Castro (1%), fost ministru din timpul lui Obama.

În spatele schimburilor de replici deseori energice, un singur subiect a întrunit unanimitatea printre cei zece candidaţi: imperativul de a-l învinge pe Donald Trump

"Cel mai periculos preşedinte din istorie", un "extremist alb", dar şi un "puştan cu un ego fragil": atacurile au fost din abundenţă împotriva miliardarului republican.

De partea cealaltă, Donald Trump face campanie pentru a fi reales descriindu-i pe opozanţii săi ca fiind "socialişti" ce ameninţă "visul american".

În tim ce democraţii erau în dezbatere, el îi ironiza la un dineu cu republicani, vorbind despre 'Joe adormitul', 'Bernie nebunul' şi 'Pocahontas', făcând referire la polemica privind originile amerindiene mult timp revendicate de Elizabeth Warren.

Înaintea dezbaterii democraţilor, Trump a declarat presei că Joe Biden se va impune asupra rivalilor săi democraţi şi va deveni candidatul partidului său la alegerile prezidenţiale din 2020 dacă "nu va face nicio eroare majoră". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...