SUA: Forțele Aeriene nu au înscris delictul de violență conjugală al ucigașului din Texas în registrul de cazier judiciar

SUA: Forțele Aeriene nu au înscris delictul de violență conjugală al ucigașului din Texas în registrul de cazier judiciar

Forțele Aeriene americane nu au informat FBI despre condamnarea pentru violențe conjugale a fostului caporal Devin Patrick Kelley, ceea ce ar fi trebuit să împiedice obținerea unei arme de către bărbatul care a ucis duminică 26 de persoane într-o biserică din Texas, a recunoscut luni Pentagonul, citat de AFP.

"Informațiile preliminare arată că delictul de violență conjugală al lui Kelley nu a fost înscris în registrul Centrului Național de Informații Judiciare", a indicat Ann Stefanek, o purtătoare de cuvânt a forțelor aeriene ale SUA, precizând că a fost deschisă o anchetă.

O directivă a Penagonului ordonă personalului ministerului să comunice FBI orice condamnare la o curte marțială în vederea înscrierii sale în registrul amintit.

Fostul caporal din forțele aeriene americane a fost judecat de o curte marțială în 2012 pentru violențe contra soției sale și a copilului său vitreg. El a fost condamnat la 12 luni de detenție la închisoarea militară Miramar, în California, și a fost eliberat în 2014. Kelley a fost îndepărtat din rândurile armatei pentru conduită necorespunzătoare și retrogradat la rangul de simplu soldat.

Conform legii federale americane, el nu avea deci dreptul de a cumpăra sau deține o armă de foc, după această condamnare, a precizat purtătoarea de cuvânt.

US Air Force a publicat de asemenea un document din ianuarie 2013 care detaliază motivele condamnării lui Devin Patrick Kelley: el a fost găsit vinovat pentru lovirea repetată a soției sale, între iunie 2011 și aprilie 2012, și încercarea de a o strangula.

El a fost găsit totodată vinovat pentru lovirea violentă a fiului său vitreg, între aprilie și iunie 2012, cu o asemenea forță încât ar fi putut "cauza decesul acestuia sau rănirea gravă".

Kelley a pledat vinovat la ambele acuzații. În schimb, el nu a recunoscut că ar fi îndreptat arme de foc în direcția soției și a copilului, în două rânduri, în ianuarie și aprilie 2012.

Devin Patrick Kelley s-a sinucis după ce a încercat să fugă de la locul masacrului. El era în întregime îmbrăcat în negru și purta o vestă antiglonț atunci când duminică, în jurul orei 11,20 (17,20 GMT), a deschis focul cu o pușcă semi-automată asupra First Baptist Church din Sutherland Springs, un cătun din Texas cu 400 de locuitori.

Bilanțul tragediei: 26 de morți, 21 de răniți, dintre care mai mulți copii .

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...