SUA: Fostul președinte George H.W. Bush, la terapie intensivă; soția sa, Barbara, internată la același spital

SUA: Fostul președinte George H.W. Bush, la terapie intensivă; soția sa, Barbara, internată la același spital

George H.W. Bush și soția sa, Barbara, se găseau amândoi spitalizați miercuri la Houston, Texas, fostul președinte american, în vârstă de 92 de ani, fiind internat la terapie intensivă în urma unei pneumonii, transmite AFP.

Republicanul, care i-a succedat lui Ronald Reagan pentru un singur mandat, 1989-1993, a fost spitalizat sâmbătă pentru o insuficiență respiratorie. Miercuri, el a fost transferat la terapie intensivă.

"El a fost internat în secția de terapie intensivă (...) pentru o problemă respiratorie acută legată de o pneumonie", a indicat purtătorul său de cuvânt, Jim McGrath, într-un comunicat.

"Medicii au efectuat o procedură pentru a proteja și elibera căile respiratorii, ceea ce a necesitat o sedare. Președintele Bush este într-o stare stabilă și se odihnește confortabil în unitatea de terapie intensivă, unde el va rămâne pentru observație", a continuat acesta.

Barbara Bush, 91 de ani, a fost de asemenea internată la spital. Este vorba de o măsură de precauție "urmare a unei oboseli și a tusei", conform lui Jim McGrath.

Președintele Bush cunoaște bine acest spital din Houston unde a trebuit să ajungă de mai multe ori în ultimii ani, pe măsură ce starea sa de sănătate s-a degradat, notează AFP, care amintește că acesta și-a fracturat o vertebră în iulie 2015, a suferit probleme respiratorii în decembrie 2014, iar în 2012 o bronșită l-a obligat să petreacă două luni în unitatea medicală.

"Ei nu numai că și-au dedicat viața țării, dar au fost o sursă constantă de susținere și sfaturi bune pentru Michelle și pentru mine", a declarat Barack Obama, miercuri, în deschiderea ultimei sale conferințe de presă la Casa Albă. "Nu există cuplu mai frumos, ne rugăm pentru ei și le transmitem prietenia noastră", a spus Obama.

Și viitorul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, le-a dorit pe Twitter celor doi "o recuperare rapidă".

"Vă mulțumesc pentru minunata dumneavoastră scrisoare", a adăugat el, cu referire la mesajul plin de umor pe care i l-a transmis George Herbert Walker Bush pe 10 ianuarie.

Știind deja, urmare a sfatului medicilor, că va fi singurul fost președinte încă în viață care nu va asista, la Washington, la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, Bush s-a scuzat în avans.

"Doctorul meu spune că dacă voi sta afară în ianuarie, voi sfârși probabil la șase picioare sub pământ. La fel pentru Barbara. Deci noi suntem blocați în Texas", a scris George Bush, care i-a dorit succes celui de-al 45-lea președinte american. "Dacă pot să vă ajut, spuneți-mi", a adăugat el.

Jimmy Carter (1977-1981), Bill Clinton (1993-2001), George W. Bush (2001-2009) și Barack Obama vor fi prezenți la ceremonia de vineri de la Washington.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

3 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

4 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…

5 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee