SUA: Fostul şef de campanie al preşedintelui Trump i-a minţit pe procurorii care cercetează complotul rus

SUA: Fostul şef de campanie al preşedintelui Trump i-a minţit pe procurorii care cercetează complotul rus

Un judecător federal american a decis miercuri că Paul Manafort, fostul şef de campanie al preşedintelui Donald Trump, i-a minţit pe procurori, după ce s-a ajuns la un acord de cooperare cu acesta, în schimbul reducerii pedepsei, transmite joi EFE.

La sfârşitul lunii noiembrie 2018, echipa procurorului special Robert Mueller, care anchetează presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, a informat-o pe judecătoarea Amy Berman Jackson, care judecă procesul intentat lui Manafort, despre 'minciunile' pe 'mai multe subiecte', pe care, în opinia sa, fostul şef de campanie al lui Donald Trump le-a spus.

Deşi Manafort a negat că ar fi minţit, Jackson a considerat că s-a dovedit contrariul în trei din cele cinci cazuri în care procurorii l-au acuzat. Judecătorul a spus că va lua în considerare minciunile lui Manafort în sentinţa pe care o va pronunţa în acest caz, pe 13 martie.

Manafort a fost inculpat anul trecut pentru opt infracţiuni, inclusiv datorii fiscale şi bancare, într-un proces iniţiat în statul Virginia, şi a pledat apoi vinovat în cazul altor două acuzaţii referitoare la infracţiuni financiare înaintea judecătoarei Jackson.

Prin acordul de cooperare la care s-a ajuns în contextul investigaţiei conduse de Mueller, Manafort, în vârstă de 69 de ani, speră să primească o condamnare care să nu depăşească zece ani de închisoare pentru acuzaţiile de fraudă pentru care a pledat vinovat.

Conform judecătoarei, Manafort a minţit procurorii despre relaţia cu partenerul său Konstantin Kilimnik, despre care se presupune că are legături cu serviciile de informaţii ruse, în legătură cu o plată pe care a primit-o prin intermediul unui comitet politic al lui Trump şi în cazul unei anchete în curs de desfăşurare de către Departamentul de Justiţie, despre care nu a furnizat detalii.

Paul Manafort a lucrat în perioada 2006 - 2017 pentru guvernele altor state fără a informa executivul american despre acest detaliu şi fără a-şi plăti contribuţiile publice, aşa cum prevede legea. El a fost nevoit să demisioneze din funcţia de şef al campaniei lui Donald Trump după ce s-a aflat că a ascuns autorităţilor o plată de 12.700.000 de dolari primiţi pentru consilierea preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici (2010-2014).

Deşi procesul împotriva lui Manafort este rezultatul investigaţiilor echipei conduse de procurorul special Robert Mueller, nu are legătură cu activităţile desfăşurate de acesta în calitate de şef al campaniei lui Donald Trump.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

3 Așa o fi?

4 O dare în gât profi...

5 E încercuită / Cum sunt poziţionate efectivele ruseşti la granița Ucrainei