SUA: Frenezie electorală în statul Iowa, prima etapă a alegerilor primare

SUA: Frenezie electorală în statul Iowa, prima etapă a alegerilor primare

Candidații la alegerile primare americane se află în acest sfârșit de săptămână în centrul atenției în statul Iowa, înaintea votului de luni, Donald Trump și Hillary Clinton conducând în sondaje în taberele lor, însă nu cu o diferență atât de mare pentru a putea fi anticipată o victorie sigură, relatează AFP. Ultimul sondaj a fost făcut public sâmbătă seara. Democrata Hillary Clinton, după un început triumfal de campanie în aprilie anul trecut, nu mai este candidatul preferat decât pentru 45% dintre democrații din Iowa care intenționează să participe la alegerile primare de luni seară, conform sondajului cotidianului local Des Moines Register.

Acest sondaj tradițional nu "s-a înșelat" decât o dată după 1988: în 2012, în privința republicanilor.

Senatorul Bernie Sanders și-a atras simpatia tinerilor democrați prin denunțarea "clasei miliardarilor" și prin apelul său la o revoluție politică. El se află imediat în urma fostului secretar de stat, cu 42% din intențiile de vot. Marja de eroare este de patru puncte procentuale.

Dacă studenții, care au fost prezenți cu miile la discursurile lui Bernie Sanders, se vor mobiliza luni, ei ar putea răsturna avantajul pe care îl are Hillary Clinton în rândul celor de peste 45 de ani.

Hillary Clinton și-a înmulțit mitingurile electorale, programându-și trei pentru sâmbătă și trei pentru duminică, sprijinită de soțul său Bill Clinton, fostul președinte al SUA, și de fiica lor Chelsea. Ea le-a cerut democraților să aleagă experiența în detrimentul noutății și le-a spus alegătorilor că nu vor vota doar un președinte, ci un "comandant suprem", un mod subtil de a reaminti că Bernie Sanders nu are nicio altă experiență într-o funcție executivă decât cea de primar de Burlington.

Doisprezece republicani și trei democrați au făcut campanie în micul stat Iowa, uneori în aceleași orașe și la o diferență de doar câteva ore. Pentru noaptea de luni spre marți este anunțată o furtună de zăpadă, imediat după scrutinul care va avea loc la ora locală 19.00 în mii de birouri de vot.

Miliardarul Donald Trump, favorit în sondajele din tabără republicanilor, și-a îndemnat susținătorii să vină la vot și în cazul în care ar începe să ningă mai repede decât este prevăzut: "Sunteți obișnuiți cu asta aici în Iowa, nu-i așa?"

Trump este cotat cu 28% din intențiile de vot în sondajul realizat de Des Moines Register. Inamicul său declarat este senatorul de Texas Ted Cruz, cotat cu 23% din intențiile de vot ale electorilor republicani.

Ted Cruz "a fost cetățean canadian până acum 15 luni", a reiterat sâmbătă Donald Trump pe pista aeroportului din Dubuque, din estul statului, cu avionul său privat în plan secund. "Este o problemă", a susținut el, citând experți constituționali care au afirmat că senatorul nu ar putea fi eligibil, lucru contestat de alți experți.

Însă senatorul de Texas pare să-și fi consolidat sprijinul dreptei religioase, o ascensiune remarcabilă pentru un candidat care nu s-a aflat decât trei ani în Senat și care, în urmă cu câteva luni, era considerat prea la extremă pentru a ajunge pe podium. Zeci de pastori evanghelici și personalități ai mișcării creștine conservatoare îl susțin, iar Cruz afirmă că dispune de mii de voluntari.

Pe cel de-al treilea loc în rândul republicanilor, cu 15% din intențiile de vor, se află senatorul de Florida Marco Rubio, de origine cubaneză, care a adunat mulțimi importante la mitingurile sale și care este deseori citat ca fiind a doua opțiune atât de către susținătorii lui Ted Cruz, cât și de cei ai lui Donald Trump.

"Aveți dreptul să fiți furioși. Însă furia nu este un program", a spus el sâmbătă la Ames.

După Iowa, candidații se vor îndrepta spre New Hamsphire, în nord-est, unde alegerile primare vor avea loc la 9 februarie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

3 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!