SUA: Guvernul lui Donald Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti (presă)

SUA: Guvernul lui Donald Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti (presă)

Guvernul lui Donald Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington Post care scriau despre acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, a informat vineri cotidianul american, transmite AFP.

Ministerul american al Justiţiei a trimis o scrisoare jurnaliştilor Ellen Nakashima şi Greg Miller, precum şi fostului jurnalist Adam Entous, în care i-a informat că a primit desfăşurătoarele liniilor lor telefonice fixe personale şi profesionale, şi ale telefoanelor lor mobile "pentru perioada 15 aprilie 2017 - 31 iulie 2017", potrivit Washington Post.

Cotidianul este "profund afectat de această utilizare a puterii guvernamentale în scopul obţinerii unui acces la comunicaţii ale jurnaliştilor", a declarat redactorul-şef Cameron Barr. "Ministerul Justiţiei trebuie să facă imediat lumină asupra motivelor intruziunii sale în activităţile reporterilor, care sunt protejaţi de primul amendament" al Constituţiei SUA, a continuat el.

Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU) a subliniat că Ministerul Justiţiei "i-a spionat" pe aceşti jurnalişti, "după bunul plac al unui guvern". "Aceasta nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Atunci când guvernul îi spionează pe jurnalişti şi sursele lor, aceasta compromite libertatea presei", a notat ACLU într-un tweet.

Ministerul Justiţiei a afirmat la rândul său că a respectat "proceduri stabilite" privind această cerere, informează cotidianul, citând un purtător de cuvânt al ministerului.

Scrisorile adresate jurnaliştilor nu precizează de ce au fost cerute aceste desfăşurătoare telefonice. Însă la sfârşitul respectivei perioade, aceşti trei jurnalişti au scris un articol asupra serviciilor de informaţii americane, prin care se sugera că Jeff Sessions, devenit mai târziu procuror general în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, a discutat despre campania acestuia din urmă cu ambasadorul Rusiei.

Moscova este acuzată că a susţinut pe ascuns, în 2016, candidatura lui Donald Trump, în scopul de a-i favoriza victoria.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?