SUA: Hillary Clinton încearcă să mobillizeze voturile femeilor, dar acestea par să-l prefere pe Sanders

SUA: Hillary Clinton încearcă să mobillizeze voturile femeilor, dar acestea par să-l prefere pe Sanders

Tentativa fostei Prime Doamne Hillary Clinton de a deveni prima femeie președinte al Statelor Unite se lovește, în ajunul alegerilor primare din statul New Hampshire, de o problemă neașteptată: candidata are dificultăți în a convinge femeile, tinere sau mature, să se alăture cauzei sale, scrie cotidianul The Washington Post în ediția de luni.

Cel mai recent semnal a venit duminică, când un nou sondaj CNN/WMUR a arătat că preferințele votantelor democrate se îndreaptă mai mult spre rivalul dnei Clinton, senatorul de Vermont Bernie Sanders, diferența dintre ei fiind de 8 procente. Scorul este cu atât mai surprinzător, cu cât, la alegerile primare (caucus) de săptămâna trecută din Iowa, dna Clinton a câștigat cu 11% mai multe voturi din partea femeilor decât senatorul Sanders.

Dificultățile în a atrage voturile femeilor scot în evidență măsura în care fosta Primă Doamnă nu a reușit până acum să profite de potențialul candidaturii sale de a scrie o pagină istorică, în același fel în care Barack Obama a mobilizat minoritățile și pe liberalii albi entuziasmați să aleagă primul președinte de culoare ale țării.

Conștientă de provocare, campania dnei Clinton a încercat în ultimele zile să remedieze situația, orientându-i discursurile spre accentuarea statutului său de susținătoare a drepturilor femeii.

Dacă multe activiste mai vârstnice văd în alegerea dnei Clinton următorul pas logic într-o mișcare mai amplă, altele mai tinere resping ideea de a se simți obligate să o voteze doar pentru că este femeie. Unele chiar au explicat că Sanders, cu apelurile sale de a se pune capăt inegalității și de a face liber accesul în universități, poate fi considerat un candidat mai feminist.

Totuși, pe parcursul campaniei, Hillary Clinton a început să arate mai multă deschidere și orientare spre provocările unei candidaturi feminine, uneori ca răspuns la impulsurile venite din partea altor femei.

Multe activiste pentru drepturile femeilor afirmă că sunt mândre să o susțină pe Hillary Clinton, nu pentru că este femeie, ci datorită experienței sale vaste ca avocat, Primă Doamnă, senator și secretar de stat.

În săptămânile din urmă, ea a câștigat susținerea a numeroase organizații pentru drepturile femeilor, printre care Planned Parenthood Action Fund, National Organization for Women, Emily's List, NARAL Pro-Choice America și Feminist Majority Foundation.

Unele au explicat chiar că o vor vota pe dna Clinton tocmai pentru că este femeie.

'Nu a existat niciodată un președinte care să știe cum este să ai menstruație, să fii însărcinată ori să naști', a scris Kate Harding în publicația online pentru femei Dame, la scurt timp după ce fosta Primă Doamnă și-a anunțat candidatura. În plus, nu a existat niciodată un președinte care să se confrunte cu un asemenea sexism izbitor 'pentru că a arătat prea mult din decolteu, are glezne groase sau poartă bentițe care nu o avantajează', adăuga Kate Harding.

Rămâne însă întrebarea dacă Hillary Clinton se poate folosi de ceea ce se anunță a fi o campanie prelungită pentru alegerile primare împotriva lui Bernie Sanders pentru a mobiliza femeile în perspectiva scrutinului prezidențial din noiembrie, dacă, desigur, va obține nominalizarea democrată, încheie The Washington Post.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro