SUA îndeamnă discret companiile agricole şi de transport să cumpere şi să transporte mai mult îngrăşământ rusesc

SUA îndeamnă discret companiile agricole şi de transport să cumpere şi să transporte mai mult îngrăşământ rusesc

SUA îndeamnă companiile să intensifice achiziţiile de îngrăşăminte ruseşti, pe măsură ce costurile globale ale alimentelor cresc, iar stocurile se diminuează, potrivit unui raport Bloomberg de luni.

Surse au declarat pentru Bloomberg că guvernul îndeamnă „în linişte” companiile să cumpere şi să transporte mai mult îngrăşământ rusesc. Încercările Casei Albe fac parte din negocierile ce au loc cu implicarea ONU pentru a creşte furnizarea de îngrăşământ, cereale şi alte produse agricole din Rusia şi Ucraina, care au fost oprite după începerea războiului din Ucraina.

Anul acesta, exporturile ruseşti de îngrăşăminte au scăzut cu 24%, conform datelor Bloomberg. Rusia şi Ucraina reprezintă împreună un sfert din comerţul global cu cereale.

Provocarea cu care se confruntă SUA este aceea că trebuie să echilibreze exercitarea presiunii asupra Moscovei, limitând, de asemenea, repercusiunile asupra economiei globale şi a aprovizionării mondiale cu alimente, care se bazează pe o gamă de produse din Rusia.

SUA şi UE au inclus scutiri de îngrăşăminte în sancţiunile lor împotriva Rusiei, conform raportului, care permit comerţului să continue să circule pentru marfa-cheie.

Potrivit Uniunii pentru cereale din Rusia, exporturile de grâu s-au dublat în mai. În acelaşi timp, Bloomberg raportează că peste 25 de milioane de tone de cereale, ulei de floarea soarelui şi alte bunuri sunt blocate în Ucraina din cauza preocupărilor de securitate.

În timp ce oficialii occidentali au acuzat Kremlinul că foloseşte alimente ca armă pentru a împiedica Ucraina să exporte, Rusia a spus că nu a atacat niciun port şi că întreruperile de transport maritim rezultă din sancţiuni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia