SUA: Înfrângeri răsunătoare pentru republicani în alegeri considerate un barometru pentru scrutinul prezidenţial din 2020

Candidaţii Partidului Republican au suferit, în alegerile desfăşurate marţi, înfrângeri stânjenitoare pentru preşedintele Donald Trump, care s-a implicat personal în campaniile electorale locale, cerând să le fie barat accesul democraţilor 'radicali', cu un an înaintea scrutinului pentru Casa Albă, transmit AFP şi Reuters.

Rezultatele alegerilor organizate marţi în patru state - Virginia, Kentucky, Mississippi şi New Jersey - ar putea oferi indicii cu privire la scrutinul prezidenţial de anul viitor, în care Trump vizează un al doilea mandat.

Pentru prima oară în ultimii 25 de ani, democraţii au preluat controlul asupra celor două camere ale legislativului din Virginia, unde sentimentul anti-Trump din suburbii rămâne o forţă puternică.

Ei vor avea astfel toate pârghiile puterii în acest stat, după o campanie marcată în special de dezbaterea legată de armele de foc.

'Această victorie istorică ar trebui să-i facă să tremure pe Donald Trump şi pe toţi republicanii', a declarat preşedintele Partidului Democrat, Tom Perez.

În Kentucky, procurorul general, democratul Andy Beshear, al cărui tată a fost ultimul guvernator democrat, l-a învins pe guvernatorul în funcţie, impopularul Matt Bevin, în pofida sprijinului adus acestuia de preşedintele Trump.

Într-o ţară foarte divizată, alegerile de marţi erau considerate un test revelator pentru popularitatea lui Donald Trump, al patrulea preşedinte din istoria Statelor Unite ameninţat de o procedură de destituire.

Ironizând frenezia mediatică, Trump a avut aceste cuvinte premonitorii luni seară, chemându-i pe susţinătorii săi din conservatorul Kentucky să meargă să voteze. 'Pentru că, dacă pierdem, aceasta trimite un mesaj foarte rău (...) nu puteţi lăsa să mi se întâmple asta', le-a transmis el celor 20.000 de participanţi la o adunare de campanie. După 24 de ore, candidatul democrat era cel care obţinea victoria, la o diferenţa minimă de voturi, chiar dacă, la miezul nopţii, republicanul Matt Bevin nu îşi recunoscuse încă înfrângerea.

Chiar şi în aceste condiţii, victoria democratului Andy Beshear, într-un stat unde Trump câştigase la o diferenţă de 30 de puncte în faţa rivalei sale democrate Hillary Clinton în 2016, a trimis unde de şoc.

De la Casa Albă, Trump a reacţionat pe Twitter afirmând că Bevin 'a câştigat cel puţin 15 puncte în ultimele zile, dar poate nu suficient (Fake Media vor da vina întotdeauna pe Trump!').

În Mississippi, candidatul republican Tate Reeves conducea cursa pentru postul de guvernator în dauna unui democrat moderat, procurorul Jim Hood, anti-avort şi pro-arme de foc.

Donald Trump a mers să-l susţină pe Reeves în acest stat conservator unde în 2016 a câştigat cu un avans de 18 puncte.

În New Jersey, este de aşteptat ca democraţii să-şi menţină majoritatea în camera legislativă inferioară.

'Tocmai am văzut în alegerile din această seară - din Virginia până în Kentucky - că americanii resping stilul divizant de politică al lui Trump', a declarat senatorul Cory Booker, candidat în alegerile primare democrate din 2020.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade