SUA își consolidează sprijinul pentru Ucraina pe fondul crizei energetice ce se profilează în Europa

SUA își consolidează sprijinul pentru Ucraina pe fondul crizei energetice ce se profilează în Europa

Administrația Biden încearcă să-și mențină aliații europeni conectați la sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care invazia rusă a dus la creșterea prețurilor la energie.

SUA încearcă să-și țină aliații europeni conectați la sprijinul pentru Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Deși oficialii americani insistă că nu au apărut fisuri printre aliații NATO în privința susținerii Ucrainei, iar recentele succese pe câmpul de luptă au consolidat determinarea Europei, ei sunt totuși îngrijorați de criza energetică ce se profilează în Europa și impactul ei în lunile următoare.

La rândul lor, analiști și experți diplomatici susțin că Putin are convingerea că penuria de gaz va slăbi în cele din urmă susținerea europeană pentru Ucraina, inclusiv în ajutor militar.

Președintele Putin mizează pe faptul că aceste acțiuni vor învinge voința țărilor de a rămâne alături de Ucraina”, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken în cadrul unei vizite recente la cartierul NATO din Belgia.

În ciuda acestor obstacole, Joe Biden este hotărât să demonstreze că angajamentul NATO față de Ucraina rămâne puternic. Senatorul republican Mitt Romney spune că totuși rămâne de văzut ce impact va avea explozia prețurilor la încălzire în Europa asupra susținerii Ucrainei.

Un nou pachet militar pentru Ucraina

La începutul lunii, Blinken a anunțat o nouă tranșă a ajutorului militar pentru Ucraina, în valoare de un miliard de dolari americani, dar și un miliard de dolari în sprijin față de aliații și partenerii europeni. Totodată, SUA au promis provizii militare suplimentare în valoare de 675 milioane de dolari provenite din stocurile armatei SUA. Iar săptămâna trecută Pentagonul a anunțat alte 600 de milioane de dolari pentru achiziția de artilerie și muniție.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, SUA au trimis Ucrainei pachete militare în valoare de circa 15 miliarde de dolari.

Jocul lui Putin

Vladimir Putin pare să creadă că Rusia poate câștiga jocul până la urmă – înfrângând voința ucraineană de a lupta și determinarea comunității internaționale de a susține în continuare Ucraina”, observa luna trecută Colin Kohl, subsecretarul american pentru politica apărării. Doar că această convingere a lui Putin este doar un alt calcul greșit pe care și-l face Putin, spune el.

America și aliații săi trebuie să susțină în mod continuu fluxul de echipamente pentru a le asigura rezistență pe termen lung ucrainenilor, a spus Blinken în cursul vizitei sale la Kiev.

Sprijinul militar european pentru Ucraina s-a diminuat

Doar că acest flux a venit în principal din SUA, în timp ce sprijinul material al marilor țări europene a început să se diminueze din mai și să se restrângă dramatic în iunie, a arătat o analiza a Institutului Kiel pentru Economie Mondială. În luna iulie, niciuna din țările europene importante – Marea Britanie, Germania, Polonia, Franța, Italia și Spania- nu și-au asumat noi angajamente substanțiale.

„Am fost surprinși de faptul că ajutorul s-a redus practic la zero, mai ales din partea marilor puteri europene", a declarat Christoph Trebesch, director al institutului, specificând faptul că acestea distribuiau încă ajutoare primise în lunile anterioare, iar unele dintre ele trimiteau pachete militare în secret.

Dar, a adăugat el, noile date sugerează că sprijinul material pentru Ucraina, în special transferurile de echipamente militare, ar putea deveni mai rar.

Toate acestea indică mai degrabă spre finanțarea impasului decât spre finanțarea contraofensivei ucrainene. Se pare că este vorba mai mult despre menținerea statu- quo-ului decât de a permite într-adevăr Ucrainei să facă ceva serios, atât din punct de vedere militar, cât și financiar", a observat Trebesch.

Optimism

Alți analiști sunt de părere că Germania a dezamăgit în privința ajutorului final, deși cancelarul german Olaf Scholz a surprins inițial prin mărirea bugetului de apărare (cu 100 de miliarde de euro) și angajamentul de a sprijini Ucraina, inclusiv financiar, „atâta timp cât va fi nevoie”.

Criticii merg mai departe și spun că Germania ar fi putut de fapt ajuta mai mult, in principal cu echipamente grele precum tancuri Leopard 2. Guvernul german s-a apărat însă, spunând că armata germană nu are suficiente stocuri pentru a trimite astfel de arme Ucrainei, deși a manifestat și reținere față de o asemenea mișcare.

Jeffrey Rathke, fost diplomat american de rang înalt și președinte al Institutului American pentru Studii Germane Contemporane, s-a arătat optimist în privința opiniei publice din Germania și alte țări europene, care au arătat disponibilitate de a face sacrificii pentru a „atinge obiectivele strategice ale sprijinului față de Ucraina și păstrarea ordinii politice din Europa”.

La fel de optimist în privința faptului că Europa va face front comun împotriva Rusiei s-a arătat și Christian Mölling, director de cercetare la Consiliul German pentru Relații Externe. El se așteptă însă și la dezbateri aprinse și dezacorduri în cadrul societății, așa cum s-a întâmplat și în pandemie.

Va fi zgomotos, și, ocazional, urât”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria