SUA: Joe Biden, preferat drept candidat prezidenţial al democraţilor în 2020 (sondaj)

SUA: Joe Biden, preferat drept candidat prezidenţial al democraţilor în 2020 (sondaj)

Fostul vicepreşedinte american Joe Biden este preferat de votanţii democraţi ca viitor candidat al Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din 2020, indică un sondaj Reuters/Ipsos, realizat marţi în ziua alegerilor de la mijloc de mandat.

Biden a primit sprijinul a 29% dintre respondenţi, fiind urmat, cu 22%, de senatorul Bernie Sanders, un independent care a pierdut nominalizarea Partidului Democrat în 2016.

Restul preferinţelor au fost împărţite între senatorii Cory Booker din New Jersey, Elizabeth Warren din Massachusetts şi Kamala Harris din California.

Toţi democraţii au obţinut scoruri bune într-un ipotetic vot popular împotriva preşedintelui republican Donald Trump. Biden a primit cele mai multe procente într-o competiţie ipotetică cu Trump, pe care, într-un vot popular, l-ar învinge cu 51%-39%.

Acelaşi sondaj arată că Sanders, Booker şi Harris l-ar învinge şi ei pe Trump dacă alegerile ar avea loc în acest moment.

Trump a obţinut cel mai bun scor împotriva lui Booker, în faţa căruia a pierdut cu doar patru puncte procentuale în ipoteticul vot popular.

În 2016, democrata Hillary Clinton a câştigat votul popular, cu o diferenţă de aproape 3 milioane de sufragii, dar a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Donald Trump, care a obţinut mai multe voturi în Colegiul Electoral.

Sondajele de opinie realizate în acest stadiu timpuriu tind să fie în mare parte dominate de politicienii cei mai cunoscuţi la nivel naţional.

Câteva sondaje întreprinse după alegerile de la mijloc de mandat în 2014 l-au indicat favorit pe Jeb Bush, care a pierdut în cele din urmă în cursa pentru nominalizarea din partea republicanilor. Puţine sondaje realizate atunci l-au inclus pe Donald Trump.

În ce-i priveşte pe votanţii republicani, 65% au declarat că l-ar nominaliza din nou pe Trump să le reprezinte partidul. Alţi 11% l-ar prefera pe vicepreşedintele Mike Pence, iar 12% nu ştiu cine ar trebui să fie candidatul Partidului Republican.

Sondajul a fost realizat online marţi, pe baza răspunsurilor a 38.196 de persoane care au votat în 37 de state, şi este în curs de actualizare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

5 Așa o fi?