SUA: La prima dezbatere prezidențială participă numai Hillary Clinton și Donald Trump

SUA: La prima dezbatere prezidențială participă numai Hillary Clinton și Donald Trump

Hillary Clinton și Donald Trump se vor duela în cursul primei dezbateri televizate peste nouă zile, în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie, candidatul libertarian Gary Johnson nereușind să atingă pragul de 15% din intențiile de vot, relatează AFP.

Comisia independentă care organizează cele trei dezbateri prezidențiale și dezbaterea viceprezidențială a anunțat vineri că numai candidata democrată și candidatul republican vor fi invitați la dezbaterea organizată la 26 septembrie la universitatea Hofstra, din apropiere de New York. Aceasta a adăugat că ambii și-au luat angajamentul să fie prezenți.

Potrivit mediei a cinci sondaje reținute, Hillary Clinton obține 43% din intențiile de vot, urmată de Donald Trump (40,4%), Gary Johnson (8,4%) și candidata verzilor, Jill Stein (3,2%).

Gary Johnson spera să atingă pragul de 15% din intențiile de vot pentru a profita de audiența dezbaterilor, printre cele mai ridicate ale anului. În 2012, 46,2 milioane de familii americane au vizionat prima dezbatere dintre președintele Barack Obama și republicanul Mitt Romney, potrivit companiei Nielsen.

Cu prezența lui Donald Trump în acest an, acest record ar putea fi depășit.

"Comisia își poate bate joc de un candidat care nu a obținut 'decât' 9 sau 10% în câteva sondaje alese cu grijă, dar 9% reprezintă 13 milioane de alegători, mai mult decât populația totală din Ohio și din alte state", a reacționat Gary Johnson într-un comunicat. "Și totuși republicanii și democrații au ales să condamne la tăcere candidatul preferat de aceste milioane de americani", a adăugat el.

Dezbaterile vor avea loc la 26 septembrie, 9 și 19 octombrie. Vicepreședinții lor, democratul Tim Kaine și republicanul Mike Pence, se vor înfrunta o singură dată, pe 4 octombrie, fiind singurii calificați.

Comisia va anunța ulterior numele candidaților calificați pentru cele două dezbateri prezidențiale din octombrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…