SUA: Mai puțini imigranți clandestini care au traversat granița dinspre Mexic sub președinția Trump (oficial)

Numărul imigranților clandestini care au încercat să traverseze granița dintre Mexic și SUA a scăzut semnificativ în acest an în raport cu anul trecut, potrivit administrației lui Donald Trump, președintele american efectuând marți o vizită în sud-vestul țării pentru a vedea situația pe teren, relatează AFP.

Potrivit unui responsabil al Departamentului pentru Securitate internă, 126.472 de persoane au fost oprite la granița de sud între 1 ianuarie și 31 iulie, o scădere de 46% în raport cu aceeași perioadă în 2016.

În total, numărul expulzărilor din SUA a scăzut ca urmare a unei încetiniri a sosirii imigranților clandestini.

Dar administrația de la Casa Albă se laudă cu noua sa politică de arestare, în interiorul țării, a clandestinilor sau străinilor care au încălcat statutul lor migratoriu. Aceste arestări sunt efectuate de serviciul ICE (Immigration and Customs Enforcement). Potrivit unui alt responsabil, numărul lor a crescut cu 44% în decurs de un an, în timp ce întoarcerile la graniță pentru această categorie au crescut cu 32%.

'Mesajul este următorul: Dacă veniți aici veți fi reținuți, arestați și expulzați din țară', a insistat responsabilul din cadrul Departamentului pentru Securitate internă în cursul unei teleconferințe cu presa.

Donald Trump se va deplasa marți în sectorul Yuma, din Arizona, pentru a se întâlni cu funcționarii însărcinați cu protecția graniței. Acest sector servește ca exemplu pentru ilustrarea modului în care un gard sau un zid poate împiedica trecerile imigranților clandestini.

În urma unei legi adoptate de Congres în 2006, s-au construit aproximativ 100 de kilometri de zid în această zonă, reducând semnificativ încercările de a traversa frontiera. Dar criticii subliniază faptul că fluxul de clandestini s-a deplasat în alte sectoare de-a lungul graniței.

Nu este de așteptat ca președintele american să se deplaseze la graniță, dar va vedea într-un hangar o dronă Predator, o ambarcațiune și un camion de supraveghere utilizate de funcționarii de la graniță.

Prioritatea sa este de a construi un zid pentru ca frontiera să fie închisă ermetic, crescând totodată mijloacele tehnice și infrastructurile. Trump a cerut Congresului american un buget substanțial care va fi dezbătut în septembrie după vacanța parlamentară.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionuț Mareș, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

2 MAFIE pe față! Condiția secretă pusă de Tăriceanu pentru a vota Guvernul Orban

3 HOPA! Kovesi iese la rampă pentru a stopa PORCĂRIILE Propagandei PSD! „NU a existat secție pentru magistrați î…

4 „Folosiți NUCLEARA, domnule Orban!” Excepționalul mesaj al fostului consilier prezidențial Iulian Fota către p…

5 Rareș Bogdan anunță desființarea Secției Speciale

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor