SUA: Manafort avea trei pașapoarte, avere de milioane de dolari și legături cu oligarhi ruși și ucraineni (documente oficiale)

SUA: Manafort avea trei pașapoarte, avere de milioane de dolari și legături cu oligarhi ruși și ucraineni (documente oficiale)

Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump, deținea trei pașapoarte americane, bunuri de milioane de dolari și avea conexiuni cu oligarhi ruși și ucraineni, potrivit documentelor înaintate de procurorii federali Tribunalului Districtului Columbia (DC) după inculparea lui Manafort pentru conspirație împotriva Statelor Unire ale Americii, nedeclararea unor conturi din străinătate și spălare de bani, transmite miercuri Reuters.

Manafort și Rick Gates, asociatul său în afaceri și adjunctul său în campania electorală, prezintă risc semnificativ de a fugi din cauza gravității acuzațiilor care li se aduc, a dovezilor puternice în sprijinul vinovăției lor, a averii și a ''istoriei lor de comportament înșelător'', susțin procurorii federali.

Manafort și Gates și-au pledat luni nevinovăția la cele 12 capete de acuzare, printre care spălare de bani și activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Acuzațiile sunt primele care au rezultat din ancheta fostului director al FBI, actual procurorul special al Departamentului Justiției, Rober Mueller, numit în 2016 în acest post pentru a investiga presupusa ingerință a Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016, al cărei scop ar fi fost înclinarea balanței în favoarea lui Trump.

Acuzațiile, care se referă la fapte din intervalul 2006-2017, nu au legătură cu activitățile din campania prezidențială, dar dezvăluie legăturile apropiate ale celor doi cu Rusia și se suprapun parțial cu perioada în care aceștia au lucrat pentru Trump.

Ei se află acum în arest la domiciliu și le-au fost reținute pașapoartele, justiția stabilind o cauțiune de 10 milioane de dolari pentru Manafort și una de 5 milioane de dolari pentru Gates.

''Ambii inculpați au legături substanțiale în străinătate, inclusiv în Ucraina, unde amândoi au petrecut un timp și au servit ca agenți ai guvernului'' ucrainean, iar ''atât Manafort, cât și Gates au conexiuni cu oligarhi ucrainieni și ruși, care le-au furnizat milioane de dolari'', se arată în memo-ul redactat de guvern cu privire la condițiile punerii lor în libertate.

Paul Manafort a lucrat mult timp pentru republicani înainte de a se îndrepta spre consultanța politică externă.

Potrivit aceluiași memo, Paul Manafort a depus 10 cereri de pașaport în ultimul deceniu și în prezent deține trei astfel de documente. Bunurile financiare ale lui Manafort sunt substanțiale, dar dificil de cuantificat, cifrele din cererile de credite și alte documente financiare prezentate de el începând din 2012 oscilând între 19 și 136 milioane de dolari.

Manafort și Gates dețineau și controlau entități și conturi bancare în numeroase locuri din lume, printre care Cipru, insulele Grenadine, Seychelles și Anglia, menționează același document.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…