SUA: Mike Bloomberg se retrage din cursa pentru învestitura democrată şi îl susţine pe Joe Biden

SUA: Mike Bloomberg se retrage din cursa pentru învestitura democrată şi îl susţine pe Joe Biden

Miliardarul american Mike Bloomberg a anunţat miercuri, a doua zi după rezultatele decepţionante din aşa-numita "Super Tuesday", retragerea sa din alegerile primare democrate şi faptul că îl va susţine în continuare pe fostul vicepreşedinte Joe Biden, relatează AFP.

"În urmă cu trei luni mi-am depus candidatura în alegerile prezidenţiale pentru a-l învinge pe Donald Trump. Astăzi, mă retrag din cursă din acelaşi motiv - a-l învinge pe Donald Trump - pentru că a devenit clar în opinia mea că, dacă aş continua, ar fi mai dificil să ajung la acest rezultat", a precizat el într-un comunicat.

Bloomberg a adăugat că îl va susţine în cursa pentru învestitura democrată pe Joe Biden, care reprezintă ca şi el aripa moderată a Partidului Democrat, estimând că fostul vicepreşedinte este acum cel mai bun candidat pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în noiembrie.

"Îl cunosc pe Joe de foarte mult timp. Îi cunosc decenţa, onestitatea şi angajamentul său pentru cauze atât de importante pentru ţara noastră", a spus fostul primar din New York, în vârstă de 78 de ani.

Intrat tardiv în campanie, Mike Bloomberg a optat pentru o strategie inedită de a nu participa la voturile din primele patru state, care şi-au exprimat opţiunea înainte de "Super Tuesday".

Omul de afaceri new-yorkez, care se află printre cei mai bogaţi zece oameni de pe planetă, a folosit fără rezerve imensa sa avere personală pentru a finanţa spoturi publicitare şi echipe de campanie în teren.

Aceste investiţii au părut să dea roade la început, aducându-l pe locul al treilea în sondajele naţionale, dar el a ieşit slăbit din două dezbateri televizate în luna februarie.

Criticat de Donald Trump, un alt miliardar new-yorkez, şi ţinta atacurilor repetate din partea rivalilor săi democraţi, Mike Bloomberg a înregistrat marţi rezultate foarte decepţionante în "Super Tuesday", necâştigând în niciunul dintre cele 14 state în care s-a votat.

"Sunt extraordinar de mândru de campania pe care am avut-o", a scris el în comunicatul în care îşi anunţă retragerea.

"Mini Mike Bloomberg tocmai s-a retras din cursa pentru preşedinţie", a reacţionat imediat pe Twitter Donald Trump. "Aş fi putut să-i zic de mult timp că nu face o afacere, ar fi economisit un miliard de dolari, adevăratul cost (al campaniei sale)", a adăugat liderul de la Casa Albă.

"Acum îşi va injecta banii în campania lui Joe Somnorosul, pentru a-şi salva imaginea. Nu o să meargă", a mai scris Trump.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...