SUA: Ministrul american al energiei, Rick Perry, ar urma să-şi anunţe demisia în noiembrie (media)

SUA: Ministrul american al energiei, Rick Perry, ar urma să-şi anunţe demisia în noiembrie (media)

Ministrul american al energiei, Rick Perry, ar urma să-şi anunţe demisia în noiembrie, a indicat vineri publicaţia Politico, citând trei persoane informate în legătură cu planurile ministrului, relatează Reuters.

Deşi contactele sale cu Ucraina l-au atras în investigaţia lansată de Congresul SUA cu privire la presiunile pe care le-ar fi exercitat preşedintele american Donald Trump asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, cele trei surse au afirmat că viitoarea plecare a lui Perry de la energie nu are legătură cu această controversă.

În sesizarea depusă de un "avertizor de integritate" privind convorbirea telefonică în care Trump îi cere lui Zelenski să ancheteze în legătură cu rivalul său politic Joe Biden şi fiul acestuia Hunter este menţionat la un moment dat şi numele lui Perry, care în mai a condus o mică delegaţie americană la inaugurarea lui Zelenski.

O purtătoare de cuvânt a Departamentului Energiei a precizat pentru Reuters că Rick Perry continuă să facă parte "cu mândrie" din cabinetul lui Trump, fără a confirma, dar nici infirma o apropiată plecare.

"Presa centrală scrie de luni de zile despre zvonurile privind plecarea sa, dar Perry continuă să fie ministrul energiei", a menţionat purtătoarea de cuvânt Shaylyn Haynes, într-un comunicat care adaugă că "într-o zi media va avea dreptate. Nu astăzi".

Perry a fost scutit de anchetele legate de chestiuni "etice" care au vizat alţi oficiali ai administraţiei Trump, dintre care unii au fost nevoiţi să renunţe la funcţie, cum a fost cazul şefului Agenţiei pentru protecţia mediului, Scott Pruitt.

Fost guvernator al Texasului cu un mandat record, Perry s-a implicat în promovarea agendei lui Trump de maximizare a producţiei de combustibili fosili şi a vizitat frecvent Europa pentru a susţine livrarea de gaz natural lichefiat american în ţări ca Polonia sau Lituania, ca alternativă la gazul rus. El a avut întâlniri frecvente şi cu prietenul şi fostul său coleg de la universitatea A&M din Texas Khalid al-Falih, fost ministru al energiei în Arabia Saudită, până în septembrie a.c.

Rick Perry ar urma să fie înlocuit de adjunctul său Dan Brouillette, care a luat parte în ultimele luni la mai multe reuniuni internaţionale pe teme de energie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 VIDEO Însurat a 4-a oară la 64 de ani, Florin Zamfirescu și-a luat mașină 4x4 de „tânăr aventurier”

3 ULTIMA ORĂ Rusia, o nouă „victorie” / Un MiG-31 echipat cu o rachetă hipersonică Kinzhal s-a prăbușit la decolare în Crimeea

4 „Am văzut-o creață și focoasă și am zis hai să văd ce e de ea”

5 ULTIMA ORĂ Priviți, hărțile prezentate de Ministerul rus al Apărării arată retrageri rapide în estul și sudul Ucrainei