SUA: Neil Gorsuch, propus de Trump, a depus jurământul ca membru al Curții Supreme, dominată din nou de conservatori

SUA: Neil Gorsuch, propus de Trump, a depus jurământul ca membru al Curții Supreme, dominată din nou de conservatori

Judecătorul conservator Neil Gorsuch, nominalizat de președintele Donald Trump în luna ianuarie și confirmat vineri de Senat, a depus jurământul luni în cadru unei ceremonii la Casa Albă, devenind al nouălea membru al Curții Supreme a SUA, transmite Reuters și DPA.

Neil Gorsuch a depus jurământul într-o ceremonie desfășurată în aer liber, în Grădina cu trandafiri de la Casa Albă, în prezența soției sale, a celorlalți membri ai Curții Supreme și a președintelui Donald Trump. Acesta a remarcat că decorul și ziua de primăvară au oferit 'un fundal perfect' pentru această 'ocazie remarcabilă pentru democrația noastră'.

Ceremonia de la Casa Albă a fost precedată de depunerea jurământului constituțional de către Gorsuch la sediul Curții Supreme, în prezența celorlalți judecători.

Numirea lui Gorsuch constituie cea mai mare victorie politică a președinției lui Trump și reface majoritatea conservatoarea de 5-4 la Curtea Supremă, una din promisiunile de campanie ale miliardarului.

Republicanii au schimbat joi regulamentul Senatului pentru a-l putea aproba cu majoritate simplă pe candidatul pentru Curtea Supremă propus de Trump, într-o măsură fără precedent adoptată după ce democrații au blocat în primă instanță confirmarea judecătorului din Colorado.

Neil Gorsuch, în vârstă de 49 de ani, devine al nouălea și cel mai tânăr membru al Curții Supreme, pe locul rămas vacant în urma decesului judecătorului conservator Antonin Scalia, în februarie 2016.

Barack Obama îl propusese anul trecut pe Merrick Garland pentru acest postul vacant, dar majoritatea republicană a refuzat să ia în discuție această numire, invocând apropierea scrutinului prezidențial.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina