SUA nu l-au avertizat pe Zelenski de scurgerea de informaţii de la Pentagon

SUA nu l-au avertizat pe Zelenski de scurgerea de informaţii de la Pentagon

Statele Unite nu l-au avertizat pe preşedintele Ucrainei despre scurgerea pe internet a zeci de documente clasificate ale Pentagonului privind contracararea invaziei ruse de către ţara sa, a confirmat liderul de la Kiev, potrivit EFE şi AFP, citate de Agerpres.

Volodimir Zelenski nu a fost avertizat de Washington FOTO Profimedia

Declarația a fost făcută de Volodimir Zelenski într-un interviu acordat The Washington Post, în care a recunoscut că a aflat despre această scurgere de informații din presă, şi nu de la autorităţile americane.

„Nu am primit informaţii din partea Casei Albe sau din partea Pentagonului în prealabil (...). Nu am avut această informaţie, nu am primit-o”, a spus preşedintele Ucrainei, care nu a dorit să se refere la materialul scurs pe Internet ca fiind unul „sensibil”, întrucât ar fi însemnat să recunoască faptul că este real.

„Nu este benefic pentru reputaţia Casei Albe”

Zelenski a sugerat că nu poate vorbi liber despre opiniile sale pentru că nu vrea să tulbure relaţia sa cu Washingtonul în plin război cu Rusia.

„Nu este benefic pentru reputaţia Casei Albe şi cred că nu este benefic pentru reputaţia Statelor Unite (...) Pentru noi, tot ceea ce ne informează inamicul în avans constituie, într-un fel sau altul, un dezavantaj, a spus liderul ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, a declarat marţi seara, pentru CNN, că „nu poate să spună dacă este adevărat sau nu”, dar a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina în conflictul declanşat de Rusia împotriva acesteia.

Informaţiile scurse în urmă cu câteva luni pe reţeaua de socializare Discord, care au fost recent publicate de mai multe instituţii media, inclusiv de The Washington Post, conţin detalii ce compromit strategia ucraineană și dezvăluie, de asemenea, punctele slabe ale apărării aeriene ucrainene, în timp ce Kievul se pregăteşte pentru o ofensivă majoră împotriva forţelor invadatoare.

În cazul acestor scurgeri de informaţii, principalul suspect este Jack Teixeira , un tânăr membru al Gărzii Naţionale care a lucrat la o bază aeriană din Massachusetts (SUA) şi care a fost inculpat la 14 aprilie pentru transmitere şi extragere de informaţii clasificate.

Pe 17 aprilie, Pentagonul a anunţat lansarea unei anchete „minuţioase” de 45 de zile asupra sistemelor sale de securitate după această scurgere de informaţii, una dintre cele mai mari pe care le-a înregistrat în ultimul deceniu, potrivit EFE

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...