SUA: Numărul imigranților clandestini arestați, în creștere; mai puține intrări ilegale

SUA: Numărul imigranților clandestini arestați, în creștere; mai puține intrări ilegale

Numărul arestărilor de imigranți clandestini a crescut spectaculos în 2017 în SUA, în timp ce intrările ilegale au înregistrat o scădere record, au anunțat marți serviciile de imigrație (ICE) și poliția de frontieră (CBP), potrivit AFP.

Lupta împotriva imigrației ilegale este una dintre prioritățile președintelui Donald Trump, care a promis construirea unui zid la frontiera de 3.000 de km cu Mexicul, în numele luptei împotriva criminalității și în favoarea protecției locurilor de muncă ale americanilor.

Numărul arestărilor pe teritoriul american a crescut cu 30% în anul fiscal 2017 (octombrie 2016 — septembrie 2017) comparativ cu perioada precedentă și cu 42% de la 20 ianuarie, data preluării funcției de către Trump, a spus Thomas Homan, director-adjunct al ICE, prezentând raportul anual al instituției.

Potrivit lui Homan, 92% din arestări au vizat persoane condamnate, urmărite judiciar sau care au încălcat legile privind imigrația, în conformitate cu prioritățile stabilite în decretul semnat de Trump la 25 ianuarie.

Homan a negat că agenții săi arestează persoane la întâmplare. "Sunt operațiuni țintite, știm exact pe cine arestăm și unde o facem", a dat el asigurări.

Pentru anul fiscal 2017, poliția de frontieră a înregistrat un nivel minim record, de 310.531 de arestări, a indicat la rândul său Ronald Vitiello, raportor adjunct al CBP.

Această scădere vizează în special frontiera de sud-vest, unde au fost instalate prototipuri de ziduri de beton armat.

"Zidul face parte dintr-un sistem de securitate mai larg care folosește noile tehnologii, precum fascicule luminoase, radare și turnuri de observație", a explicat Vitiello. CPB testează de asemenea din septembrie drone pentru supravegherea 'zonelor cu risc ridicat'.

În medie, aproape o mie de persoane sunt arestate în timp ce trec ilegal frontiera în fiecare zi, a precizat Vitiello, care s-a declarat îngrijorat de afluxul de copii, care călătoresc singuri sau cu familia.

Numărul total de expulzări a scăzut cu 6% comparativ cu 2016 (226.119 persoane), deoarece "frontierele sunt mai bine controlate", a afirmat Thomas Homan.

"Este pozitiv, dar mai rămân lucruri de făcut", a afirmat el, denunțând "politicile prost gestionate și vidul juridic" care favorizează imigrația sau împiedică arestarea imigranților clandestini. El se referă la așa numitele orașe-sanctuar, care se doresc un refugiu pentru imigranții fără documente și refuză să coopereze cu poliția de frontieră pentru arestarea lor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

4 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet

5 A dat-o în penibil! Loredana Groza s-a fotoșopat până a devenit altcineva!