SUA: O adversară a avorturilor, la conducerea unei comisii consacrate drepturilor omului

SUA: O adversară a avorturilor, la conducerea unei comisii consacrate drepturilor omului

Secretarul de stat american Mike Pompeo a numit luni o opozantă a avortului la conducerea unei comisii însărcinate să examineze modul în care SUA protejează drepturile omului şi rolul acestora în politica externă americană, informează AFP.

Mary Ann Glendon, prefesoară de drept la Harvard şi una dintre liderele mişcării împotriva dreptului la avort, va conduce o comisie a "drepturilor inalienabile" în cadrul Departamentului de Stat.

Această comisie "trebuie să reflecteze la întrebarea fundamentală: ce înseamnă să spui sau să pretinzi că ceva este un drept al omului?", a spus Pompeo.

Căci pentru secretarul de stat american, un creştin evanghelic care îşi evocă adesea credinţa, "instituţiile internaţionale, gândite şi construite pentru a apăra drepturile omului, s-au îndepărtat de misiunea lor iniţială".

Pompeo a subliniat totuşi diversitatea noii comisii, compusă din "experţi în drepturile omului, filosofi şi activişti, republicani, democraţi şi independenţi". Printre ei figurează Katrina Lantos Swett, o democrată al cărei tată, Tom Lantos, a fost un opozant regimurilor dictatoriale.

Unii conservatori americani denunţă marile organizaţii pentru drepturile omului, reproşându-le apărarea drepturilor reproductive ale femeilor, drepturilor homosexualilor sau egalităţii salariale.

Glendon, fostă ambasadoare americană la Sfântul Scaun, reprezenta Vaticanul la conferinţa ONU privind probemele femeilor la Beijing în 1985 când Hillary Clinton, pe atunci Prima Doamnă a SUA, a afirmat că "drepturile femeilor sunt un drept uman".

Profesoara universitară criticase accentul pus de conferinţa asupra politicilor de contracepţie în ţările în curs de dezvoltare.

După alegerea lui Donald Trump, guvernul american utilizează problema drepturilor omului pentru a-şi condamna rivali precum China, Iranul şi Cuba, fără a insista asupra celor ale aliaţilor săi, precum Egiptul şi Arabia Saudită, notează France Presse.

Dreapta religioasă a lansat de câteva luni împotriva dreptului la avort în statele americane conservatoare, sperând să facă Curtea Supremă să revină asupra hotărârii sale emblematice prin care a legalizat avortul în SUA în 1973. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mama senatoarei Șoșoacă, medic: În România, sunt 7 din cele 8 puncte hiperenergetice ezoterice

2 Expert israelian / Cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea. Israelul a primit vaccinur…

3 Olivia Steer / Bill Gates ne-a infectat cu COVID să câștige bani din vaccin. Are controlul lumii

4 Lucrurile se complică / Cercetători ai laboratorului din Wuhan recunosc că au fost mușcați în timp ce colectau p…

5 VIDEO Interlopul Alyn Spaniolu Legenda Vie, prins ca prostul în timpul unui live, deși era dat în urmărire