SUA: O agenţie independentă solicită sancţiuni împotriva consilierului economic al preşedintelui Trump

SUA: O agenţie independentă solicită sancţiuni împotriva consilierului economic al preşedintelui Trump

O agenţie federală independentă responsabilă cu etica din Statele Unite i-a cerut luni preşedintelui Donald Trump să îl sancţioneze pe consilierul economic Peter Navarro pentru că nu şi-a respectat obligaţiile profesionale adoptând poziţii partizane în timpul campaniei electorale prezidenţiale, transmite AFP.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui american în exerciţiu, Henry Kerner, care conduce Biroul consilierului special (OSC), susţine că Navarro "a participat la activităţi politice ilicite" încălcând prevederile legii care interzice angajaţilor guvernamentali să apere în public anumite poziţii.

Într-un raport din 18 noiembrie, OSC notează că Peter Navarro l-a atacat pe candidatul democrat la preşedinţie Joe Biden şi pe colega sa de tandem Kamala Harris în perioada mai-octombrie în cadrul a cel puţin şase interviuri televizate unde a apărut în calitate de consilier al liderului de la Casa Albă şi de director al Biroului pentru politică comercială şi industrială.

Documentul subliniază, de asemenea, că Navarro, în vârstă de 71 de ani, şi-a folosit în mai multe rânduri contul de Twitter pentru a-i ataca pe Joe Biden şi pe Kamala Harris, câştigători în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, în special în privinţa propunerilor acestora referitoare la relaţiile comerciale dintre SUA şi China.

OSC afirmă că Navarro era conştient de obligaţiile sale şi a fost informat despre încălcarea acestora în luna iulie, dar a ales în mod deliberat să ignore aceste avertismente.

Consilierul preşedintelui american a refuzat să reacţioneze la raportul agenţiei.

Conform legislaţiei americane, consilierul economic al preşedintelui american riscă sancţiuni disciplinare ce pot varia de la o amendă de maxim 1.000 de dolari până la concediere.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca Donald Trump să decidă să-l pedepsească pe Peter Navarro înaintea încheierii mandatului său de preşedinte, pe 20 ianuarie 2021.

OSC a raportat anterior alte încălcări de către membri ai administraţiei Trump a legislaţiei care le interzice acestora să exprime poziţii partizane. A fost în special cazul fostei consiliere prezidenţiale Kellyanne Conway, care nu a suferit nici o consecinţă din partea liderului de la Casa Albă pentru încălcările comise. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...