SUA: O judecătoare a blocat o lege care relaxează criteriile expulzării rapide a migranţilor ilegali

SUA: O judecătoare a blocat o lege care relaxează criteriile expulzării rapide a migranţilor ilegali

O judecătoarea americană a blocat temporar aplicarea unei măsuri care relaxează criteriile expulzărilor rapide în cazul imigranţilor ilegali, a anunţat sâmbătă o organizaţie a apărării drepturilor imigranţilor, transmite AFP.

Decizia judecătoarei va interzice departamentului de securitate internă să aplice această măsură intrată în vigoare la sfârşitul lunii iulie şi prelungeşte de la 14 zile la 2 ani perioada sejurului ilegal în care un imigrant fără documente poate fi expulzat fără a fi nevoit să se prezinte în faţa unui judecător pentru imigraţie.

Sunt extinse, de asemenea, expulzările pe teritoriul întregii ţări, acestea fiind înainte limitate la o zonă de 100 de mile (161 km) de frontieră.

Mai multe organizaţii de apărare a migranţilor au făcut recurs, apreciind că măsura încalcă cu precădere al 5-lea amendament al Constituţiei, care protejează drepturile juridice.

În decizia anunţată vineri seara, judecătoarea federală Ketanji Brown Jackson din Washington a denunţat o măsură "arbitrară", care ar supune migranţii "unui prejudiciu ireparabil".

"Administraţia Trump dorea să expulzeze cât mai mulţi cetăţeni cu putinţă utilizând o procedură având lipsuri serioase şi care face ca străinii, inclusiv solicitanţii de azil, să constitue obiectul unei expulzări nedrepte", a comentat Trina Realmuto, avocata uneia din organizaţiile care au depus plângere, American Immigration Council (AIC).

Conform acestei organizaţii, unii imigranţi ilegali, care ar putea fi eligibili pentru o scutire de la expulzare din cauza riscurilor la adresa securităţii personale în ţările de provenienţă, ar fi lipsiţi de dreptul de a-şi pleda cauza în instanţă.

Departamentul justiţiei a denunţat un "abuz de autoritate" din partea acestei magistrate, precum şi o decizie "în conflict direct" cu autoritatea conferită de Congres departamentului de securitate internă de a acţiona cu rapiditate pentru expulzarea din ţară a străinilor care nu au dreptul să locuiască pe teritoriul SUA.

SUA se confruntă de mai bine de un an cu o criză a migranţilor la frontiera sa sudică. Mai multe zeci de mii de persoane provenind din America Centrală trec ilegal graniţa în fiecare lună.

Tot vineri, o judecătoare federală din statul California a blocat o încercare a executivului de a reveni asupra unui acord care îl împiedica să reţină pe termen nedefinit copiii care locuiesc ilegal pe teritoriul american. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria