SUA: O nouă manifestaţie pentru partizanii lui Trump, la 6 ianuarie

SUA: O nouă manifestaţie pentru partizanii lui Trump, la 6 ianuarie

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, i-a îndemnat pe partizanii săi să se adune la Washington pe 6 ianuarie, într-un ultim efort vizând să pună presiune asupra Congresului pentru a nu certifica victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale, notează AFP.

Mii de militanţi sunt aşteptaţi în capitala SUA la această dată în scopul de a-şi aduce sprijinul preşedintelui în exerciţiu şi acuzaţiilor sale - fără dovezi - de fraude electorale "masive" la prezidenţialele de la 3 noiembrie.

Printre aceştia, grupuri violente ca miliţia de extremă-dreaptă Proud Boys ar urma să defileze din nou pe străzile Washingtonului după o manifestaţie similară pe 12 decembrie, care a degenerat. Mai multe persoane au fost înjunghiate şi câteva zeci au fost arestate.

Donald Trump a scris în două rânduri mesaje pe Twitter la sfârşitul săptămânii trecute pentru a-i incita pe partizanii săi să fie prezenţi la adunare, calificând alegerile de la 3 noiembrie ca "cea mai mare înşelătorie din istoria naţiunii noastre".

"Ne vedem la Washington, pe 6 ianuarie. Nu pierdeţi asta", i-a invitat el din nou duminică.

Actualul preşedinte speră că manifestanţii vor pune presiune asupra Congresului pentru a răsturna înfrângerea sa de la urne.

Pe 6 ianuarie, vicepreşedintele Mike Pence urmează să conducă o sesiune a Congresului pentru a certifica voturile colegiului electoral din fiecare fiecare stat american. Joe Biden a câştigat voturile a 306 mari electori, în timp ce Donald Trump a obţinut 232.

În cursul acestei sesiuni comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, vicepreşedintele SUA va deschide şi va citi certificatele anunţând voturile marilor electori din fiecare stat, înainte de a declara un învingător.

Procedura ar trebui să fie, ca de obicei, o formalitate.

Donald Trump şi partizanii săi încearcă acum să pună presiune asupra lui Mike Pence ca să respingă certificările electorale ale statelor pro-Biden, o prerogativă pe care vicepreşedintele nu o deţine, potrivit experţilor în drept.

În lipsa unor elemente tangibile pentru a spijini acuzaţiile de "fraudă masivă", cele peste 50 de plângeri depuse aliaţii lui Donald Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost respinse aproape toate de tribunale sau abandonate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...