SUA: Obama atinge cel mai ridicat nivel de clemență a unui președinte american într-o singură zi

SUA: Obama atinge cel mai ridicat nivel de clemență a unui președinte american într-o singură zi

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a scurtat pedepsele a 153 de condamnați și a acordat grațierea pentru alți 78 de deținuți, cel mai ridicat nivel de clemență din partea unui președinte american într-o singură zi, a informat luni Casa Albă într-un comunicat preluat de EFE.

"Cu cele 153 de comutări de azi, președintele a scurtat până acum condamnările în cazul a 1.176 de persoane, inclusiv 395 pedepse la închisoare pe viață", a indicat consilierul prezidențial Neil Eggleston.

"Președintele a acordat de asemenea iertarea pentru 78 de persoane, crescând numărul total de grațieri la 148. Actele de clemență de azi — și mila pe care președintele a arătat-o celor 1.324 beneficiari de clemență (în total-n.r.) — exemplifică credința sa că Statele Unite sunt o națiune care oferă o a doua șansă", a adăugat acesta.

Potrivit datelor publicate de Casa Albă, Obama a comutat mai multe sentințe decât ultimii 11 președinți anteriori lui împreună.

Eggleston a adăugat că este de așteptat ca Obama să acorde noi comutări de pedepse și grațieri înainte de a părăsi funcția, pe 20 ianuarie.

Comutarea pedepselor face parte din reforma sistemului de justiție penală, promovată de Barack Obama, pentru a reduce numărul de persoane care ispășesc pedepse lungi pentru infracțiuni legate de droguri fără comiterea de violență, nota acum două luni Reuters.

Obama împreună cu un grup de parlamentari din Congresul SUA au încercat să modifice legislația în vigoare pentru a reduce pedepsele obligatorii minime în astfel de cazuri, însă aceste eforturi au fost suspendate înainte de alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral