SUA: Obama reduce pedepsele a 61 de condamnați pentru trafic de droguri

SUA: Obama reduce pedepsele a 61 de condamnați pentru trafic de droguri

Președintele american Barack Obama a comutat miercuri pedepsele cu închisoarea pentru 61 de condamnați în special pentru trafic de droguri, un act simbolic într-un moment în care liderul de la Casa Albă insistă asupra unei reforme penale legate de delictele minore, relatează AFP.

Obama a comutat 61 de condamnări, care mergeau de la închisoare pe viață până la mici pedepse pentru posesie sau vânzare de stupefiante precum cocaina sau crack-ul, a anunțat Casa Albă.

Barack Obama, care se îndreaptă spre finalul mandatului, a înmulțit tipul acesta de inițiative. El a mai comutat pedepsele a 95 de americani și în decembrie.

Obama a redus recent pedepsele a 248 de condamnați, ceea ce în cazul unora s-a tradus printr-o amnistie, și urmează să se întâlnească cu unii dintre ei miercuri.

Președintele american reclamă de mult timp o reformă a sistemului penal, denunțând încarcerări în masă ale traficanților de droguri care devin adesea 'criminali înrăiți' după lungi perioade în închisoare.

Obama s-a deplasat de altfel în iunie într-o închisoare federală, o premieră pentru un președinte în exercițiu.

Reforma sistemului judiciar este unul dintre subiectele rare asupra căruia republicanii și democrații par să se înțeleagă, lăsând deschisă posibilitatea de a legifera asupra chestiunii chiar într-un an electoral.

În jur de 2,2 milioane de persoane sunt deținute în închisorile americane și președintele Obama a insistat în mai multe rânduri asupra faptului că americanii reprezintă '5% din populația mondială, dar 25% din populația carcerală mondială', între care un număr disproporționat de negri și hispanici.

Dintre deținuții din închisorile federale americane, peste jumătate au fost condamnați pentru trafic de droguri, a indicat în octombrie un studiu al Biroului de statistici al justiției, realizat în cursul anului 2012, pe un eșantion de 94.678 deținuți.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Alexandra Cruceru)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată