SUA: Opoziția democrată, indignată de demiterea directorului FBI

SUA: Opoziția democrată, indignată de demiterea directorului FBI

Democrații din Congres au denunțat marți demiterea directorului Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, ca o tentativă posibilă de a submina ancheta în desfășurare asupra unei eventuale înțelegeri secrete între apropiați ai lui Donald Trump și Rusia în timpul campaniei electorale, transmite AFP.

"Domnule Președinte, cu tot respectul, faceți o gravă eroare", a declarat liderul grupului opoziției democrate din Senat, Chuck Schumer, care a spus că l-a avertizat pe președintele american atunci când acesta l-a sunat pentru a-l informa asupra deciziei sale.

Liderul democrat, într-o conferință de presă la Capitoliu, a chemat la nominalizarea unui magistrat independent pentru a prelua ancheta rusă, în prezent condusă de FBI.

Fără această nominalizare, "americanii vor fi în drept să suspecteze că decizia de demitere a directorului Comey este o tentativă de înăbușire" a afacerii, a adăugat Chuck Schumer.

"Nu e altceva decât nixonian", a denunțat colegul său Patrick Leahy, evocând cazul fostul președinte Richard Nixon, care l-a demis în 1973 pe magistratul independent Archibald Cox care ancheta scandalul Watergate.

Vicepreședintele Comisiei de Informații a Senatului, democratul Mark Warner, a găsit demiterea ca fiind "șocantă", notând că Donald Trump, de la preluarea mandatului, i-a destituit pe ministra interimară a Justiției, pe aproape toți procurorii federali, iar acum pe directorul FBI.

"Acțiunea de astăzi a președintelui demonstrează necesitatea de a numi un magistrat special", a declarat Warner.

Senatorul Leahy a considerat de asemenea "absurdă" justificarea dată de președintele Trump, conform căreia Hillary Clinton ar fi fost tratată cu parțialitate de Comey.

Într-adevăr, scrie AFP, motivul oficial dat de ministrul american al Justiției, Jeff Sessions, în recomandarea demiterii lui James Comey, este că, în iulie anul trecut, acesta a organizat o conferință de presă pentru a anunța închiderea anchetei asupra e-mailurilor lui Hillary Clinton, contrar uzanțelor FBI.

Session îi reproșează de asemenea lui Comey că, în octombrie trecut, a spart tăcerea tradițională informând congresul asupra relansării investigațiilor după descoperirea a noi e-mailuri.

"Această explicație patetică încearcă să disimuleze un adevăr de necontestat: președintele l-a demis pe directorul FBI în mijlocul uneia dintre anchetele cele mai importante din istoria țării noastre, o anchetă care implică înalți responsabili ai campaniei lui Trump și administrației sale", a subliniat Leahy.

Senatorul republican John Mc Cain s-a declarat "dezamăgit" și a repetat apelul său la crearea unei comisii parlamentare speciale de anchetă.

Președintele american, Donald Trump, l-a demis marți pe directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), James Comey, o decizie surpriză care a provocat o undă de șoc la Washington, transmite AFP, care amintește că FBI este instituția însărcinată cu ancheta asupra eventualelor legături între echipa de campanie a lui Trump și Rusia.

"FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar" a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă și citat de DPA.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a arătat, potrivit EFE, că președintele Donald Trump a acționat în baza "recomandărilor clare" ale ministrului adjunct al Justiției, Rod Rosenstein, și ministrului Justiției, Jeff Sessions" și a subliniat că va începe "imediat" căutarea unui nou director al FBI.

Chiar Trump i-a trimis marți o scrisoare lui Comey, difuzată de presa americană, în care îl informează asupra demiterii "cu efect imediat".

"Deși am apreciat că m-ați informat, în trei ocazii distincte, că nu făceam obiectul vreunei anchete, sunt totuși de acord cu analiza Departamentului Justiției conform căreia dumneavoastră nu sunteți capabil să conduceți de o manieră eficace Biroul", arată Trump, citat de AFP.

"Este esențial să găsim o nouă conducere pentru FBI care să restabilească încrederea publică în misiunea sa vitală de aplicare a legii", mai arată Trump în scrisoarea către Comey, conform Reuters.

Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

El și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că agenția sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton, conform Reuters.

'A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal', a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului, insistând că 'a fost alegere dificilă', pentru care nu a avut o altă variantă.

Senatorii l-au întrebat pe Comey de ce a decis să dezvăluie public investigația privind-o pe Hillary Clinton, nu însă și pe cea referitoare la presupuse contacte inadecvate ale republicanului Donald Trump sau ale unor apropiați ai acestuia cu agenți ruși. Comey a încercat să-i convingă pe membrii comisiei că a făcut alegerea corectă: 'Mi se face ușor greață să mă gândesc că noi am fi putut avea un oarecare impact asupra alegerilor, dar, cinstit vorbind, nu aș schimba acea decizie', a comentat el.

Hillary Clinton a declarat marți că i-a fost deturnată candidatura de scrisoarea prin care James Comey anunța Congresul despre noua ancheta cu privire la folosirea unui server privat pe când conducea Departamentul de Stat, și de publicarea de către Wikileaks a e-mailurilor șefului său de campanie John Podesta, puse la dispoziție, se pare, de hackeri ruși.

La 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunța că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informații clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat.

Șeful FBI a declarat atunci că s-a simțit obligat să facă publică respectiva informație.

Procurorul general (ministrul justiției) de atunci, Loretta Lynch, considera însă inadecvată dezvăluirea anchetei în curs, cu posibile implicații pentru unul din cei doi candidați prezidențiali, cu mai puțin de două săptămâni înaintea scrutinului de pe 8 noiembrie.

Lynch i-a spus lui Comey să urmeze practica uzuală de a evita acțiunile care ar putea influența rezultatul alegerilor.

După o investigație de aproape un an, la recomandarea anchetatorilor, Departamentul Justiției a decis în luna iulie să închidă dosarul privitor la e-mailurile controversate ale candidatei democrate. James Comey i-a reproșat totuși atunci fostei șefe a diplomației că, prin utilizarea adresei de e-mail și a serverului private, a procedat "extrem de neglijent".

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin