SUA: Parlamentarul şi activistul pentru drepturi civile John Lewis a decedat, la vârsta de 80 de ani

SUA: Parlamentarul şi activistul pentru drepturi civile John Lewis a decedat, la vârsta de 80 de ani

Congresmanul şi activistul pentru drepturile civile american John Lewis a decedat, a anunţat vineri preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, transmit Reuters, AFP şi dpa.

Lewis avea 80 de ani şi suferea de cancer pancreatic.

Pelosi, care l-a numit pe John Lewis drept ''conştiinţa Congresului'', a lăudat ''leadershipul moral'' pe care el l-a adus în forul legislativ american timp de peste 30 de ani.

''Fiecare zi a vieţii lui John Lewis a fost dedicată asigurării libertăţii şi a justiţiei pentru toţi'', a subliniat preşedinta Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

Născut în 1940 în statul Alabama, Lewis a fost considerat unul dintre cei mai proeminenţi activişti pentru drepturile civile din SUA.

El a anunţat în luna decembrie a anului trecut că suferă de cancer pancreatic, promiţând că va lupta cu boala şi că în acelaşi timp va continua să-şi servească alegătorii din circumscripţia sa din statul Georgia. ''Sunt într-un fel de luptă - pentru libertate, egalitate, drepturi fundamentale - de aproape întreaga mea viaţă. Nu m-am confruntat niciodată cu o luptă de felul celei pe care o am acum'', scria John Lewis la acea vreme. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 Blinken a dat Moscovei un document scris care l-a înfuriat pe Lavrov