SUA: Partidul Democrat prezintă un plan de asistenţă de 3.000 miliarde de dolari în Camera Reprezentanţilor

SUA: Partidul Democrat prezintă un plan de asistenţă de 3.000 miliarde de dolari în Camera Reprezentanţilor

Democraţii au anunţat marţi, în Congres, un pachet masiv de asistenţă în valoare de 3 miliarde de dolari pentru a ajuta economia SUA afectată de pandemia noului coronavirus şi pe milioanele de americani deveniţi şomeri, informează AFP şi Reuters.

Acest proiect, denumit "lege pentru eroi", a fost prezentat în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii sunt majoritari şi ar putea să îl aprobe chiar vineri.

Pachetul nu are însă mari şanse să fie aprobat şi în Senat, unde republicanii care deţin controlul consideră, la fel ca preşedintele Donald Trump, că SUA ar trebui să aştepte ca măsurile istorice deja aprobate să îşi facă efectul înainte de a adopta alte măsuri.

"Ceea ce propune Nancy Pelosi nu va fi adoptat niciodată în Senat", a declarat senatorul republican John Barrasso.

În martie, Congresul a aprobat un pachet uriaş de relansare a economiei de 2.2 trilioane de dolari (Legea Cares), lege care a fost promulgată de Donald Trump. Printre prevederile acestei legi s-au numărat distribuţia de cecuri populaţiei şi 349 de miliarde de dolari pentru un fond dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii.

Un al doilea plan de ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari a completat această lege la sfârşitul lunii aprilie.

Prezentând această nouă iniţiativă, preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a deplâns "cel mai mare dezastru din istoria ţării noastre".

Noul text legislativ, supranumit Cares 2, prevede noi plăţi directe către americani, de această dată de până la 6.000 de dolari pentru o familie, şi aproape 1.000 de miliarde de dolari pentru state şi comunităţile locale, astfel încât să se asigure salariile angajaţilor publici "esenţiali", precum cei din spitale şi şcoli.

De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru personalul din domeniul sanitar din întreaga ţară, spitale, precum şi pentru IMM-uri, dar şi cercetarea privind depistarea şi urmărirea, precum şi ajutor alimentar pentru cei mai defavorizaţi.

Cu aproape 82.000 de decese şi peste 1.3 milioane de cazuri declarate oficial, Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemia COVID-19 de pe glob. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...