SUA: Patru astronauţi americani vor vota din spaţiu la alegerile prezidenţiale

SUA: Patru astronauţi americani vor vota din spaţiu la alegerile prezidenţiale

Patru astronauţi americani care vor pleca în curând pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) vor vota de acolo la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie în care se confruntă preşedintele republican Donald Trump şi candidatul Partidului Democrat Joe Biden, posibilitate de vot care există de peste 20 de ani, transmite DPA.

"Cu toţii intenţionăm să votăm din spaţiu", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă a NASA, Shannon Walker, care va zbura spre SSI alături de alţi doi americani şi un japonez la bordul unei rachete SpaceX.

"NASA colaborează foarte bine cu diferitele agenţii electorale, pentru că noi locuim în comitate diferite. Ar fi mai uşor să spunem că vom vota din spaţiu", a adăugat astronauta.

O altă americană, Kate Rubins, care se va alătura SSI cu o rachetă rusă la jumătatea lunii octombrie, a spus săptămâna trecută că şi ea va vota de la bordul SSI cu un buletin de vot prin poştă, o opţiune pe care zeci de milioane de alegătorii aflaţi la sol o au la dispoziţie şi este de aşteptat să o folosească anul acesta din cauza pandemiei.

Regulile de vot în SUA variază de la stat la stat şi deseori de la un comitat la altul. În Texas, unde se află astronauţii americani, în 1997 a fost adoptată o lege ce prevede în mod explicit procedura de vot din spaţiu.

Din 2000, SSI este ocupată în permanenţă de americani şi ruşi, care rămân acolo timp de şase luni.

Autorităţile electorale din regiunea Houston, unde se află Centrul Spaţial Johnson, au creat buletine de vot electronice şi criptate care sunt trimise astronauţilor prin intermediul NASA. Prin e-mail, astronauţii primesc, de asemenea, identificatori unici care le permit să acceseze buletinul, să-l completeze şi să-l returneze pe Pământ.

Procedura este practic aceeaşi ca cea pentru restul americanilor care votează prin poştă, cu o diferenţă majoră: adresa completată de echipaj este "orbita terestră joasă". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...