SUA: Pentagonul anunță că a testat cu succes un "roi" de 103 mici drone

SUA: Pentagonul anunță că a testat cu succes un "roi" de 103 mici drone

Pentagonul a testat recent cu succes un "roi" de 103 mici drone, progresând spre realizarea unui nou tip de armă care promite a avea un mare viitor, potrivit strategilor militari, a indicat luni Pentagonul, preluat de AFP.

Progresul inteligenței artificiale face de acum posibilă constituirea de grupuri de mici roboți, acționând colectiv sub conducerea unui om.

Strategii militari prezic un mare viitor acestor "roiuri" de drone, puțin costisitoare în privința producției și care își au forța în capacitatea de a copleși sistemul de apărare al adversarului prin numărul lor.

În octombrie, Pentagonul a testat un "roi" de 103 mici drone, de circa 16 cm lungime, lansate de trei avioane de luptă F/A-18 Super Hornets, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

În timpul testului, micile drone Perdix au demonstrat mai multe abilități promițătoare, conform aceleiași surse.

Dronele au reușit "luarea unei decizii colective", adaptând împreună comportamentele lor individuale în funcție de condițiile misiunii.

Dronele Perdix formează "un organism colectiv, împărțind un creier comun", a explicat William Roper, care conduce serviciul de capacități strategice (SCO) al Pentagonului, citat în comunicat.

"Pentru că fiecare Perdix comunică și colaborează cu fiecare dintre omologii săi, roiul nu are un lider și se poate adapta cu ușurință dacă o nouă dronă se alătură grupului, sau dacă, din contră, o dronă îl părăsește", de exemplu dacă este doborâtă, a indicat William Roper.

Drona Perdix a fost concepută de elevii ingineri al MIT (Massachusetts Institute of Technology), începând din 2013, și a fost îmbunătățită în mod continuu de atunci, "inspirându-se în special din industria smartphone-ului", potrivit Pentagonului.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori / Ies la iveală dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde...

2 „Sunt două urme masive de sângerare” / Celebrul detectiv criminalist Untaru, prima ipoteză în cazul morții „Regelui Fițelor”, Andrei Versace

3 BREAKING A fost prins ucigașul doctoriței de la Brăila

4 Uite un amănunt mai mult decât interesant... Ușor, ușor descoperim o realitate care ar trebui să ne pună pe gânduri...

5 Ce se întâmplă? / Planul secret de operațiuni prin care Germania se pregătește de război cu Rusia