SUA: Pompeo numeşte coronavirusul drept 'virusul Wuhan', cu riscul de a provoca indignarea Chinei

SUA: Pompeo numeşte coronavirusul drept 'virusul Wuhan', cu riscul de a provoca indignarea Chinei

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a numit drept 'virusul Wuhan' noul coronavirus aflat la originea unei epidemii ce îngrijorează autorităţile din lumea întreagă, cu riscul de a provoca indignarea Chinei, notează France Presse.

Secretarul de stat american a evocat pentru prima oară joi 'virusul Wuhan', după numele oraşului chinez unde au apărut primele cazuri şi care a devenit epicentrul epidemiei Covid-19. El a folosit apoi această expresie de mai multe ori în interviurile acordate vineri unor posturi de televiziune, asumându-şi sintagma.

'Partidul Comunist Chinez este cel care a explicat în premieră că de aici a pornit virusul', a declarat Pompeo la canalul Fox News, justificând utilizarea sintagmei 'virusul Wuhan'. 'Nu Mike Pompeo a spus asta', a insistat el la CNBC.

Întrebat săptămâna aceasta cu privire la media sau persoane care vorbesc de 'virusul Wuhan', un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze a protestat împotriva acestei denumiri 'extrem de iresponsabile'. 'Ne opunem ferm' acestui lucru, a declarat diplomatul chinez.

Acelaşi purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a subliniat că nu există nicio concluzie definitivă asupra originii virusului, numit oficial SARS-CoV-2.

'Ar trebui să ne concentrăm asupra mijloacelor de limitare a virusului, dar nu pe utilizarea unor cuvinte care stigmatizează anumite locuri', a adăugat el.

Potrivit lui, aceste denumiri vizează să 'atribuie Chinei responsabilitatea' pentru epidemie, în condiţiile în care aceasta este o 'provocare mondială'.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla