SUA: Portretele a patru membri ai Confederaţiei au fost înlăturate din clădirea Congresului

SUA: Portretele a patru membri ai Confederaţiei au fost înlăturate din clădirea Congresului

Congresul american a dat jos joi patru portrete ale unor oficiali ai Confederaţiei la ordinul preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, pentru care imaginea lor simbolizează un "rasism grotesc" într-o Americă în care este în plină desfăşurare un protest istoric împotriva brutalităţii poliţiei şi a discriminărilor rasiale, informează vineri AFP.

Portretele date jos îi reprezintă pe patru preşedinţi ai Camerei din secolul al XIX-lea, membri ai Confederaţiei: Robert Hunter (Virginia), Howell Cobb (Georgia), James Orr (Carolina de Sud) şi Charles Crisp (Georgia).

"Nu există niciun loc în respectabilele săli ale Congresului sau în niciun alt loc de onoare care să păstreze memoria oamenilor care întruchipează intoleranţa violentă şi rasismul grotesc al Confederaţiei", a scris preşedinta Camerei Reprezentanţilor cu referire la statele din sudul Americii de Sud care au luptat împotriva desfiinţării sclaviei în timpul războiului civil (1861-1865).

Nancy Pelosi a cerut ca aceste tablouri să fie înlăturate pentru a marca aniversarea, vineri, a sfârşitului sclaviei în SUA şi a ţine cont de acest "moment de durere naţională extraordinară, în care deplângem sutele de americani negri ucişi de nedreptăţile rasiale şi brutalitatea poliţiei".

Într-o scenă care nu este văzută des în Capitoliu, angajaţi cu măşti de protecţia pentru a împiedica răspândirea COVID-19 s-au urcat pe scări pentru a da jos primele două tablouri cu rame aurii, expuse nu departe de intrarea în hemiciclu.

SUA traversează o perioadă de proteste istorice împotriva rasismului de la moartea lui George Floyd, un negru ucis de un poliţist alb pe 25 mai, în Minneapolis.

De la acea dată au fost distruse mai multe monumente ce amintesc de Confederaţie, au fost decapitate statui ale lui Cristofor Columb şi chiar filmul "Pe aripile vântului" a fost pus pe tuşă.

Pe 10 iunie, Nancy Pelosi a cerut, de asemenea, înlăturarea din Capitoliu, sediul Congresului din Washington, a 11 statui reprezentând soldaţi şi oficiali ai Confederaţiei. Cererea se află în studiul unei comisii parlamentare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...