SUA: Posibilă întâlnire la nivel înalt ruso-chineză în viitorul apropiat (sursă)

SUA: Posibilă întâlnire la nivel înalt ruso-chineză în viitorul apropiat (sursă)

Un înalt oficial al administraţiei Biden a declarat marţi că Statele Unite discută cu China despre o posibilă întâlnire la nivel înalt între cele două ţări la o dată apropiată, după ce Casa Albă a spus că nu a finalizat toate detaliile pentru a face anunţul oficial, transmite Reuters.

Întâlnirea nu va fi la nivel prezidenţial,"ci la un nivel foarte înalt", a declarat pentru Reuters oficialul administraţiei Biden.

Foto: (c) Cao Yiming/EPA


Publicaţia South China Morning Post a citat marţi o sursă care a spus că cele două ţări sunt în discuţii pentru o întâlnire în Alaska între secretarul de stat american Antony Blinken şi Yang Jiechi, diplomat şi unul din principalii arhitecţi ai politicii externe chineze.

Foto: (c) JIM LO SCALZO/EPA


Acesta ar fi primul contact bilateral de la preluarea funcţiei de preşedinte de către Joe Biden.

"Suntem în discuţii despre un dialog la nivel înalt cu China. Chiar nu pot spune mai mult decât atât. Dar aş spune (că va fi) în scurt timp", a mai spus oficialul american.

Întrebată despre acest subiect la briefingul zilnic, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administraţia este "angajată direct" cu China, dar că nu are "niciun detaliu finalizat sau confirmat în acest moment".

Foto: (c) Tom Brenner/REUTERS


"Nu suntem reţinuţi în ceea ce priveşte îngrijorările noastre dar, de asemenea, căutăm oportunităţi de a colabora", a spus Psaki.

Departamentul de Stat nu a oferit informaţii.

Administraţia Biden s-a angajat să revizuiască politica faţă de China în contextul în care relaţiile dintre cele două mari economii ale lumii au ajuns la cel mai scăzut nivel în perioada administraţiei Trump.

Ministrul de externe şi consilierul de stat chinez Wang Yi a făcut luna trecută apel la resetarea relaţiilor bilaterale dar a cerut, de asemenea, Washingtonului să nu mai defăimeze Partidul Comunist aflat la guvernare şi să înceteze să mai intervină în afacerile interne ale Chinei.

În reacţie, Departamentul de Stat a acuzat Beijingul că încearcă să evite asumarea responsabilităţii pentru acţiunile sale, inclusiv în privinţa tratamentului aplicat musulmanilor uiguri din Xinjiang, pe care SUA l-au calificat drept genocid.

Administraţia Biden a transmis totodată că va menţine presiunea asupra Chinei în privinţa practicilor sale comerciale, pe care Washingtonul le califică coercitive şi neloiale.

SUA urmează să organizeze vineri prima sa reuniune a liderilor din grupul QUAD, din care fac parte SUA, India, Japonia şi Australia, urmărind să îşi consolideze relaţiile în Asia pentru a contracara influenţa crescândă a Chinei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?