SUA: Preşedintele Biden l-a numit ambasador în Polonia pe fiul cunoscutului diplomat Zbigniew Brzezinski

SUA: Preşedintele Biden l-a numit ambasador în Polonia pe fiul cunoscutului diplomat Zbigniew Brzezinski

Preşedintele Joe Biden l-a numit miercuri ambasador al SUA în Polonia pe avocatul american Mark Brzezinski, fiul cunoscutului personaj al politicii externe americane, Zbigniew Brzezinski, în pofida rezistenţei Varşoviei, reflectate în mass-media poloneze, transmite AFP.

Mark Brzezinski, care vorbeşte poloneză, a făcut deja parte din executivele democratice anterioare, în special ca ambasador în Suedia în administraţia Barack Obama.

În vârstă de 56 de ani, Mark Brzezinski este fiul lui Zbigniew Brzezinski, care a fost consilierul de securitate naţională al preşedintelui Jimmy Carter la începutul anilor 1980. Această voce influentă a diplomaţiei americane, în plină perioadă a războiului rece, provine dintr-o familie aristrocratică.

Varşovia şi-a exprimat rezerve faţă de numirea lui Mark Brzezinski, care urmează să fie confirmată printr-un vot de Senatul american.

Polonia, un aliat apropiat al Statelor Unite în Europa de Est, şi-a exprimat recent nemulţumirea faţă de decizia preşedintelui Biden de a da undă verde de facto controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Varşovia, la rândul său, se confruntă cu critici din partea Washingtonului pe subiectul unui text de lege supus examinării în parlament, acuzat că "subminează mass-media independente", documentul vizând în special canalul privat TVN, deţinut de grupul american Discovery Channel.

"Regresul democratic continuu al guvernului polonez, cea mai recentă manifestare fiind efortul de a submina mass-media independente şi una din cele mai mari investiţii americane din ţară, este profund îngrijorător", au apreciat miercuri, într-un comunicat, un grup de senatori americani - democraţi şi republicani.

În iulie, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, a avertizat deja Polonia că "o presă liberă şi independentă" este "esenţială pentru democraţie". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”